A kutyák hőszabályozása korlátozottabb, mint az embereké, és könnyebben ki vannak téve a hőhatásoknak, főként a rövid orrú fajták (mopszok, bulldogok, boxerek). Ezért nagyon fontos gondoskodni a megfelelő hűtésükről és a hőstressz vagy hőguta megelőzéséről a forró időjárás esetén.

Mi a hőguta?

A hőguta súlyos és életveszélyes állapot, amely akkor alakul ki, ha a kutya testhőmérséklete drasztikusan emelkedik, és a hőleadás mechanizmusai nem képesek megfelelően működni. A kutyák nem izzadnak úgy, mint az emberek, a fő hőleadási módjuk a lihegés.

A hőguta tünetei

Gyors lihegés: A kutyák legfontosabb eszköze szervezetük lehűtésére a lihegés. A megszokott, nyugodt lihegés megváltozása, felgyorsulása, erősödése jelzi: valami nincs rendben! Ez alapján gyanakodhatsz a túlhevülésre, azonban nem szabad elfelejteni, hogy a túlzott lihegés más baj okozója is lehet!

A nyál sűrűsödése

Vörös nyelv és íny: Jól jelzi a dehidratáltságot, ha a kutya ínye, nyelve pirossá válik, adj neki azonnal vizet! A szín változása mellett a nyelv duzzadtsága is jelzi a bajt!

Hányás, hasmenés: akár véres hányás, hasmenés is lehet a tünetek között.

Szédelgés, koordinálatlan mozgás: Ha a kutya szédeleg, bizonytalanul, billegve jár, akkor nagy a valószínűsége, hogy hőgutát kapott. Gyorsan segítened kell rajta, nehogy elveszítse eszméletét, normalizálni kell a testhőmérsékletét!

Szapora szívverés

Tágra nyílt pupillák

Megemelkedett testhőmérséklet: A kutya testhőmérséklete 38-39°C. Hőguta esetén ez emelkedik: ha eléri a 41°C-ot, azonnali sürgős cselekvésre van szükség! Ezt a magas testhőmérsékletet már nem képes a szervezet kezelni, agykárosodás, szerv-leállás lehet a következménye.

Eszméletvesztés, kóma

Gyanú esetén a kutya haladéktalanul hűvös, árnyas helyre szállítandó. Meg kell kínálni vízzel, ám semmiképp sem jéghideggel. Egy törölköző segítségével érdemes benedvesíteni a száját, nyelvét, egy másikkal pedig teljes szőrzetét áttörölni. Ezek a lépések csak elsősegélynyújtásnak tudhatók be. Ha egy kutya hőgutát kap, sürgősségi állatorvosi ellátásra van szükség, mivel ez az állapot halálos lehet!

Mi a hőstressz?

A hőstressz egy enyhébb állapot, amely akkor jelentkezik, amikor a kutya teste túlmelegszik, de még nem érte el a hőguta súlyosságát. A hőstressz kevésbé súlyos, de továbbra is problémát okozhat, és ha nem kezelik, fokozódhat hőgutává.

A hőstressz tünetei:

  • fokozott lihegés,
  • nyálzás,
  • nyugtalanság,
  • nyűgösség,
  • csökkent étvágy,
  • letargia.

Ha észleled ezeket a tüneteket, azonnal vidd a kutyádat hűvösebb helyre, és biztosíts neki friss vizet!

Ha a tünetek nem enyhülnek, keresd fel az állatorvost!

Kapcsolódó:

Erre figyelj a nyári hőségben!

CategoryEdukáció

Petlegio | Trovet Hungary Kft. © .