A vesebetegség – sok gazdi rémálma, mert ☠️ gyógyíthatatlan. De ettől még kedvenced teljes értékű életet élhet vele, ha jól karban tartod, megfelelően táplálod! Persze ez nem mindig könnyű, tudjuk jól. 💡 Ezért ebben a hónapban bemutatunk néhány 🩺 állatorvosok által is javasolt megoldást!

Mitől alakul ki a vesebetegség, és kik hajlamosak rá?

Nem szeretnénk senkit megijeszteni, de 😺 macskáknál jelentősen gyakoribb a veseelégtelenség, mint kutyáknál. A kialakulás okai pedig igen sokrétűek lehetnek:

🔹 Mérgezések

🔹 Autoimmun megbetegedések

🔹 Fertőző macskabetegségek

🔹 Örökletes hajlam – egyes fajtákban kiemelten

🔹 Daganatok

🔹 Pajzsmirigy túlműködés (tartós magas vérnyomás)

🔹 Vizeletsavanyító anyagok hosszú távú (túl)adagolása

Gyógyítható? Sajnos nem, de megfelelő kezeléssel, rendszeres 🩺 állatorvosi kontrollal az állat teljes értékű, egészséges társaihoz hasonló, hosszú életet élhet!

Hogyan táplálj egy vesebeteg állatot?

👉 Az első számú szabály: kevés, de minőségi állati fehérje bevitele! A fehérje mennyiség csökkentése ugyanis lassítja a betegség előre haladását, azonban ilyenkor különösen figyelni kell a minőségre, hogy minden szükséges tápanyaghoz hozzájusson az állat. 👉 Emellett a vesebeteg állatoknak készült tápok – mint amilyen a Trovet Renal and Oxalate (RID) – alacsony foszfor-tartalmúak is, az ásványi anyag szintek pedig jelentősen eltérnek az egészséges állatoknak szánt tápoktól. 👉 Ha vesebeteg 🐶😺 kedvenced valamilyen alternatív módon – például otthon főzött eledellel – szeretnéd etetni, mindenképpen konzultálj 🩺 állatorvossal a megfelelő diéta kialakítása érdekében!

Mit érdemes tudni a vesebeteg állatoknak készült speciális tápokról?

Ezek az eledelek általában 🩺 állatorvosi felügyelet melletti alkalmazásra készülnek – így senkinek nem javasoljuk, hogy enélkül, egyedül kezdje el etetni az állatával! Ugyanakkor ezek a klinikai diétás tápok – mint amilyen a Trovet Renal and Oxalate (RID) – alacsony hústartalommal, és étvágyat fokozó összetevőkkel készülnek. Így nem csak a tápanyagszükségletet elégítik ki, miközben lassítják a betegséget, de kezelik annak gyakori tünetét, az étvágytalandságot is! Egyes változatok – mint a Royal Canin Renal Special – töltött szemcséket is tartalmaznak, így ➕ növelve tovább az 👌 elfogadottságot. Nem kell megijedned, ha 😺 cicád vagy 🐶 kutyád nem eszi az elsőre kiválasztott vesetápot! Csak meg kell találni azt, amelyiket szívesebben fogyasztja, különösen cicáknál, mert ők méginkább hajlamosabbak válogatni!

Mik a vesebetegség legárulkodóbb tünetei?

Ennek az alattomos, szinte “csendes gyilkosnak” számos jele lehet, így csak a legfontosabbakat emelnénk ki:

🔹 Emelkedett folyadékbevitel, és/vagy kiszáradás

🔹 Sok vizelet ürítés

🔹 Étvágytalanság, fogyás

🔹 Levertség, kedvetlenség

🔹 Száj fekély, bűzös szájszag

Ha ezeket újonnan tapasztalod – főleg idősödő – kedvencednél, mindenképp fordulj 🩺 állatorvoshoz! A veseelégtelenség egyértelmű és pontos diagnózisához ugyanis 🩸 laborvizsgálat szükséges! A Petlegio Állatorvosi Rendelői nyitva állnak előttetek!

CategoryEdukáció

Petlegio | Trovet Hungary Kft. © .