A képen szereplő növény a toklász, ami miatt sajnos nyaranta nagyon sok kutyussal találkozunk a rendelőben.
Ezért most körüljárjuk a témát, hogy tudd, mire kell figyelned, illetve mit tehetsz, ha toklász megy a kutya lábába.

De mi is a toklász?
🌾 A toklász, vagyis egérárpa az egyszikűek (osztályába és a perjefélék családjába tartozó, nálunk igen gyakori egyéves gyomnövény.
📏 Tavasszal csírázik, nyáron hajt ki és akár 30 centiméteresre is megnőhet.
🗡 Nem mérgező, azonban, amikor a kalászok már megsárgulnak, a toklász leválik a növényről, és be tud fúródni a fűben sétáló kutya testébe, akár súlyos panaszokat okozva ott.
☠️ Mivel lebomlani nem tud, extrém esetben akár az állat pusztulását is okozhatja.

Mit tehetsz az ellen, hogy a növény a kutyád bőrébe fúródjon?
👀 Amennyire lehet, kerüljétek el a toklászos területeket – fontos azonban, hogy még akkor is résen légy, ha a városban sétáltok, hiszen ez a növény akár a beton repedéseiből is kinő!
✂ Ha hosszú szűrő a kedvenced, vidd rendszeresen kozmetikushoz, és amennyire a fajta engedi, tartsd röviden a szőrét!
🕵️ Sétáltatás után minden alkalommal nézd át a kutyádat, fésüld át a szőrét!
👟 Ha erősen toklászos területen jártok, nyugodtan húzhatsz a kutya lábára zoknit vagy kutyacipőt.
👂 Hosszú, lógó fülő kutyák esetében különösen fertőzött területen néhány gazdi zoknit vagy harisnyát húz a kutya fülére is – ebben az esetben azonban a túlhevülés kockázatára is fokozottan figyelned kell.

Mire kell figyelned, hogy időben ⏰ észrevedd, ha a kutya lábába vagy testébe került a növény?
🕵️ Réti, mezei séták után nézd át a kutyádat, különösen a mancsait, lábait, hasát, a füleket, hajlatokat és a pofa környékét.
⚡ A heves vakaródzás, egy terület nyalogatása, vérzés vagy akár az egyensúlyvesztés (például a fülbe került toklász esetén) is figyelmeztető jel lehet.
👃 Az erős hunyorgás, prüszkölés, nyüszítés azt is jelezheti, hogy a toklász az állat orrába vagy szemébe ment, ilyenkor még sürgetőbb állatorvoshoz fordulni.

🎗️ Mit tehetsz, ha toklászt találsz a kutyádban!
❌ Fontos, hogy a toklászt ne próbáld meg magad eltávolítani! Ez az állatorvos dolga, és ő is speciális eszközt használ hozzá, különben a dárda alakú termés szárai leválnak, és a kutya bőre alatt maradnak.
⏱ Ha toklászt találsz a kutyában, ne késlekedj, fordulj mielőbb szakemberhez, különösen ha az állat szájában, orrában vagy szemében van a toklász!
🚑 Ne hagyd a kutyádnak sem, hogy piszkálja, nyalogassa a sebet! Ezzel szétszórja a bőre alatt a toklász leveleit, és az állatorvosnak sokkal nehezebb lesz eltávolítani azokat! Ha a kutya piszkálja a toklászt, húzz a lábára egy zoknit vagy valamivel fedd le az érintett területet, míg az orvoshoz értek!

CategoryEdukáció

Petlegio | Trovet Hungary Kft. © .