Porckorongsérv (DISCUS HERNIA)

Mi a porckorongsérv?
Porckorongsérvnek nevezzük a gerinccsigolyák közötti porckorongok kitüremkedését a gerinccsatorna felé, amikor a porckorong körkörös gyűrűi átszakadnak és a porc belsejében lévő kocsonyás anyag kitüremkedik a gerinccsatornában futó gerincvelő felé. A kitüremkedés során mind a gerincvelő, illetve a belőle kilépő idegek nyomás alá kerülnek. Ennek következménye lehet fájdalom, zsibbadás, reflexkiesés, vizelési- és székelési zavarok, végső esetben bénulás.
A kutyák nagy részénél 3-7 éves kora között alakulhat ki a porckorongsérv. Vannak erre hajlamosabb fajták, ilyenek pl.: pekingi palotakutya, tacskó, mopsz, francia bulldog, uszkár, cocker spániel, beagle, dobermann, német juhászkutya.

Ismert kialakulási formái
Kialakulhat lassan, napok alatt is,ekkor a gazdi arra lesz figyelmes, hogy kis kedvence nehezen kel fel, nem szívesen mozog, nem ugrik fel-le.
Kialakulhat hirtelen, ekkor a gazdi azt tapasztalja, hogy kis kedvence egyik napról a másikra lebénul és “fókaszerű” pózban kezd el közlekedni.
Kialakulhat trauma hatására is, amikor valamilyen hirtelen nagy erejű ütés, pl. autóbaleset éri az állatot. Ilyen gerincsérülésnél hirtelen kialakuló bénulásos tünetet tapasztalhatunk egy akár (korábban) teljesen egészséges porckorongokkal rendelkező állatnál is.

Terápia és rehabilitáció
A porckorongsérves állat állapotát az állatorvosok stádiumokra osztják.
Az alapján, hogy az állat melyik stádiumba tartozik, dönt az állatorvos, hogy konzervatív kezelést, vagy műtétet javasol.
A fizioterápiának mindkét esetben nagy szerepe van a gyógyulásban, akár – ha az állatorvos úgy ítéli meg – a műtétre való felkészülésben, akár a rehabilitációban. Fizioterápia nélkül a rehabilitáció nem, vagy csak sokkal lassabban jön létre.
Gerincprobléma esetén a fájdalom, a reflexkiesések és a bénulás miatt kedvencünk izmai nagyon gyorsan elsorvadnak (izomatrófia), hiszen nem tudja rendesen használni, vagy egyáltalán nem is használja végtagjait. Kiesik a helyzetérzékelési reflexe (propriocepció), azaz nem tud rendesen a talpára lépni, visszafordulnak a lábujjai. Amennyiben nem használja végtagjait amellett, hogy elsorvadnak, meg is rövidülhetnek az izmai. Az izomrövidülés fájdalommal jár, kezeletlen esetben visszafordíthatatlanná válik, ezért lényeges, hogy kedvencünk rehabilitációját mihamarabb megkezdjük a diagnózis felállítása és/vagy a műtét után.

CategoryEdukáció

Petlegio | Trovet Hungary Kft. © .