🐶🐱 Az ivartalanításnak számos előnye van mind a nőstény, mind a hím állatok számára. 🚻Elsősorban egészségmegőrzési szempontból javasolt, de emellett a nem kívánt 🎁 szaporulatot is megelőzzük.
☝️ Nőstény állatok esetében megelőzhető a petefészkek illetve a méh daganatos elváltozásainak a kialakulása és az emlődaganatok kialakulásának esélye is nagyban csökkenthető.
☝️ Ivartalanítással megelőzhető a sokszor életveszélyes gennyes méhgyulladás és az álvemhesség is.
☝️ Hím állatok esetén ivartalanítással megelőzhetőek a herék, mellékherék rosszindulatú daganatai, valamint csökken a prosztata jóindulatú megnagyobbodásának és a végbél környéki daganatok kialakulásának esélye.
☝️ Az állat viselkedésében szintén kedvező változásokkal számolhatunk: csökkenhet a kanokkal, más állatokkal, esetleg emberekkel szembeni agresszió 😾, illetve a tüzelő nőstények utáni kóborlási vágy is.
Minél korábban történik az ivartalanítás, annál kisebb esélyt adunk a különböző betegségek kialakulásának. Hogy a te kedvenced esetében mikor van itt az idő? ⏰ Kérd állatorvosod véleményét! 👩⚕️👨⚕️

Altatással járó beavatkozások előtt minden esetben szükséges egy általános fizikális vizsgálat 🩺. Ekkor tetőtől talpig megvizsgáljuk 🔍 az állatot, felmérjük, hogy van-e olyan veleszületett rendellenessége (farkaskarom, köldöksérv, perzisztáló tejfog🦷), melyet célszerű a műtéttel egyidőben korrigálni.

A műtét reggelén éhgyomorra kell hozni az állatot. Ez azt jelenti, hogy előző este 10-ig 🕙 kaphat enni 🥩, utána már csak vizet 💦 szabad neki elöl hagyni. A műtét reggelén lehetőség szerint a vizet is vegyük el.

☝️ Kérjük, hogy mielőtt behozod kedvenced a rendelőbe, vidd el sétálni, hogy el tudja végezni a dolgát.

☝️ Műtét előtt mindegyik betegünknek vénakanült 💉helyezünk a lábába. A vénakanül a biztonságos altatás egyik alapeszköze, ezen keresztül adagoljuk az altatószereket és infúziót. 💊

☝️ Amikor megfelelően mélyen alszik az állat, légcsőtubust helyezünk be, majd altatógázzal (és természetesen oxigénnel) tartjuk fenn a narkózist.

☝️ Az előkészítés során fájdalomcsillapítót és hányáscsillapítót adunk 💊, valamint a műtéti területet szőrtelenítjük és fertőtlenítjük.

☝️ A műtét során folyamatosan ellenőrizzük 🩺 az állat életfunkcióit (szívverésszám, légzésszám, hőmérséklet, vérnyomás, oxigenizáció, reflexek, nyálkahártyák színe).

☝️ A sebészeti beavatkozás végeztével 🩹 azonnal megkezdjük az állat ébresztését, amit továbbra is szigorú felügyelet alatt tartunk. 👩‍⚕️ 👨‍⚕️

☝️ Minden altatásban végzett beavatkozás után 3-4 órán át megfigyeljük 👀 az állatot, mielőtt hazaengednénk.

‼️ Idősebb állatok esetében feltétlenül javasolt egy általános laborvizsgálat a beavatkozás kockázatának csökkentése érdekében ‼️

☝️ A műtét utáni 7-10 📅 napban meg kell akadályoznunk, hogy az állat 🐕🐈‍ a sebét piszkálja, bántsa, nyalogassa. Ennek az egyik legjobb és legegyszerűbb módja, ha folyamatosan védőgallért visel, amit a műtét napján a rendelőben meg is kap. További lehetőség lehet a műtét utáni kutyaruha, melyek rendelőnkben szintén elérhetőek. Akármelyik módszert is választod, a seb megfelelő védelmének biztosítása elsősorban a Te felelősséged!

☝️ Ha a kiskedvenc megnyalogatja vagy megrágcsálja a sebet, biztosra vehető, hogy komplikációk (elsősorban fertőzés) fognak fellépni, ami miatt a seb rosszabbul, csúnyábban és hosszabb idő alatt gyógyul, súlyos esetben akár reoperációra is szükség lehet.

☝️ Szükség esetén, a műtét után néhány napra elegendő fájdalomcsillapító és/vagy gyulladáscsökkentő gyógyszert 💊 adunk. Fontos, hogy ezeket csakis az előírt dózisban, megfelelő időközönként kapja majd meg az állat a lábadozása alatt.

☝️ A műtét után 5-7 napig mozgáskorlátozásra van szükség, sétálni csak pórázon 🐕‍🦺 szabad és ez alatt az időszak alatt tiltottak a túl heves mozgást igénylő játékok (labdázás, kötélhúzás, ugrálás) 🥎

☝️ A beavatkozást követően két alkalommal van szükség sebkontrollra. Mindkétszer ellenőrizzük a testhőmérsékletet🌡, a műtéti sebet, a varratok épségét, illetve a sebgyógyulást. Az első ilyen kontrollra a műtétet követő 3. napon kerül sor, a másodikra pedig a 10. napon.

☝️ Amennyiben a második alkalommal is mindent rendben találunk, a védőgallér/műtét utáni ruha levehető és visszatérhet minden a régi kerékvágásba.

Ha aktuális a téma kedvencednél, szeretettel várunk rendelőinkben!

CategoryEdukáció

Petlegio | Trovet Hungary Kft. © .