A 41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet értelmében kötelező minden 4 hónapnál idősebb eb transzponderrel való megjelölése. Ez a rendelkezés arra hivatott, hogy az esetlegesen elcsatangoló állat azonosítását megkönnyítse.
 
A Magyar Állatorvosi Kamara létrehozta az egységes és országos internetes chipnyilvántartást (www.petvetdata.hu), mely kapcsolatban áll az európai chipkereső rendszerrel is. Itt regisztrálják a chip beültetésekor az állatot, majd a rendszert használva lehet lekérni az adatokat. Ez egy korszerű, könnyen behelyezhető, csupán egy rizsszem méretű eszköz, biztonságos, őrzi az adatokat és minden állatorvosnál van leolvasó készülék.
Fontos megjegyezni, hogy önmagában az oltási könyv nem bizonyít tulajdonjogot.
 
Rendkívül fontos, hogy a tulajdonosok figyeljenek arra, hogy élő telefonszám szerepeljen a nyilvántartásban, mert így egyetlen hívással kapcsolatba lehet lépni a gazdival.
 
Mi mindenre jó a mikrochip?
🔹 az állat azonosítására
🔹 az elveszett állat hazajuttatásához
🔹 külföldi utazáshoz
 
A fentieken kívül, bejegyzett tenyésztő kizárólag transzponderrel ellátott állatot bocsát eladásra.
A kedvenceink külföldre való utaztatása is mikrochiphez kötött! Az Európai Uniós kisállat útlevélről részletes tájékoztatót olvashattok a www.petpassport.hu honlapon.
 
Az egyedi azonosításon túl kutyánk biztonsága is múlhat a chipen. Amellett, hogy törvény írja elő a beültetését, életet is menthet! Gondoljunk a szilveszteri petárdázáskor megrémült, elmenekülő kutyákra. Elképzelni is félelmetes, mit élhet át egy elkóborolt állat. Félelem, éhezés, szomjazás, fagyoskodás, menhelyen, gyepmesteri telepen töltött idő, betegségek, sérülések – mindezt nagy eséllyel elkerülhetjük, ha a kötelező transzponder beültetésén túl az elérhetőségeinket is naprakészen tartjuk.
 
A Petlegio rendelőiben természetesen rendelkezésetekre állunk mind a beültetés, mind pedig a leolvasás tekintetében. Keressetek minket, jelentkezzetek be!
CategoryEdukáció

Petlegio | Trovet Hungary Kft. © .