Végre itt a nyár, és ezzel együtt számtalan szórakoztató szabadtéri tevékenység, kerti mulatság. Míg a nyár az embereknek a vízparti pihenésről, a piknikezésről, a tűzijáték nézésről, kerti munkákról szól, ezek kedvenceinkre potenciálisan mérgező hatásokkal vannak tele! Az üvegeket, zacskókat és egyéb edényeket szorosan le kell zárni, és el kell tenni olyan helyre, ahol az állat nem férhet hozzá semmiképpen.

A nyári hónapokban jellemző a kertben található termékek (csontliszt, műtrágya, rovarölő szer, komposzt) lenyelésével, valamint a kerti növényekkel és gombákkal kapcsolatos mérgezések. Mint minden mérgezésnél, a korai felismerés és kezelés kulcsfontosságú a sikeres kimenetelhez.
Íme néhány alapvető információ, amelyekről tudnod kell.

A sós víz toxicitása
Bár valószínűleg nem szerepel a toxinok listájának élén, a sós víz veszélyes méreg lehet! Ha kutyád szeret a tengerparton játszani, légy óvatos! A kutyák lenyelhetik a tengervizet, és a túlzott fogyasztás súlyos sómérgezést okozhat. Kezdeti jelei a hányás, hasmenés, a sómérgezés gyorsan neurológiai tünetekké fajulhat, mint például a dölöngélő járás, görcsrohamok, progresszív depresszió és végső soron súlyos agyduzzanat. Legyen nálad mindig friss ivóvíz, és gyakran kínáld vele a kutyát a tengerparton.

Csigacsali
Különféle formában (pellet, granulátum, por és folyadék) kaphatók. A hatóanyag jellemzően metaldehid, amely minden fajra (különösen a kutyákra) mérgező. A lenyelést követő 1-2 órán belül nyálfolyás, nyugtalanság, hányás és koordinációs zavar tünetei jelentkeznek, amelyek aztán remegéssé, görcsrohamokká és súlyos hipertermiává alakulnak. Általában a prognózis kedvező, ha a kezelést gyorsan és agresszíven hajtják végre.

Vakondcsali
Cink-foszfidot, vagy brometalint tartalmaznak, egyik hatóanyagnak sincs ellenszere, és mindkettő gyorsan hat, életveszélyes tüneteket eredményezve. A cink-foszfidot gyakran mérgezett “földimogyoró” formában állítják elő, de megtalálható granulált vagy porított formában is. A mérgezéses tünetek gyorsan kifejlődnek: hányás, nyáladzás, hasi diszkomfort érzés, puffadás, depresszió, nehéz légzés, remegés és gyengeség.

Bolha- és kullancs elleni termékek
Mindig szánj időt a termék címkéjének elolvasására, mielőtt helyi bolha- és kullancskészítményeket alkalmaznád, különösen macskákra. Számos „spot on” termék található a piacon, amelyek csak kutyáknál használhatók. Noha biztonságosak, ha a csomagoláson található utasításoknak megfelelően használják, ezeknek a termékeknek a nem megfelelő használata macskákon betegségeket és halált okozhat. Konzultálj állatorvosoddal, mielőtt a bolha- és kullancskészítményt nagyon fiatal vagy idős, vemhes, szoptatós, illetve krónikus betegségben szenvedő állatokon alkalmaznád.

Gombák
Egyes gombák gyomorirritálóak, hallucinogének vagy hepatotoxikusak lehetnek. A mérgezéses tünetek a lenyelt gomba fajtájától, a gombában található specifikus toxintól és az állat saját fogékonyságától függenek. A korai klinikai tünetek közé tartozik a hányás, hasmenés, hasi fájdalom, ataxia, központi idegrendszeri depresszió, remegés és görcsrohamok, később máj- és vesekárosodás. A gombából próbáljunk mintát venni, felcímkézett (MÉRGEZŐ!) zacskóba helyezni, és a mintát hűtsük le a későbbi azonosítás érdekében.

Tűzijáték
A legtöbb állat megijed a tűzijátékok zajától, ezért biztonságos, csendes környezetben kell őket tartani tűzijáték idején. Egyesek azonban élvezik a zűrzavart, kergetik vagy megrághatják a tűzijátékot. A terméktől függően ez a mancsok, a száj, az arc és a gyomor- béltraktus megégését, vagy egyéb problémákat, például veseelégtelenséget okozhat.

Növények
A paradicsom, amit fogyasztunk nem mérgező, de a zöld részei igen, az érési folyamat kezdetén főként.
Az éretlen, zöld gyümölcsök lenyelése esetén a tünetek közé tartozik a gyomor-bélrendszeri irritáció, ataxia és gyengeség. A rebarbara levelei oxálsavat, kalcium-oxalátot és kálium-oxalátot tartalmaznak, szájüregi és gyomor-bélrendszeri irritációt okozhatnak (hányás és hasmenés). Az ünnepi dísznövényeket – mint például a mikulásvirág és a húsvéti liliom –, gyakran kiteszik a szabadba nyáron. A mikulásvirág szárának és levelének lenyelése enyhe gyomor-bélrendszeri irritációt és hányást okozhat. A húsvéti liliom minden részének lenyelése hányást, hasmenést, veseelégtelenségt okoz a macskákban, kezelés nélkül el is pusztulhat az állat. A tulipánhagymák, a gyöngyvirág, a leander, a korallvirág és az azálea tavaszi és nyári növények, amelyek elég nagy mennyiségben fogyasztva halálosak lehetnek az állatok számára.

Szőlő/mazsola
A kertekben termesztett szőlő komoly aggodalmakat okozhat, amikor a kutyák lenyelik. Bár a hatásmechanizmus jelenleg még nem tisztázott, a szőlő étvágytalanságot, hányást, hasmenést és potenciálisan súlyos akut veseelégtelenséget okozhat. A toxicitás nem feltétlenül dózisfüggő, már kis adag esetén is előfordulhatnak tünetek.

Rágcsálóirtó szerek
Számos különböző típusú rágcsálóirtó található a piacon, de a sztrichnint és cink-foszfidot tartalmazók a leghalálosabbak. Általában ezeket a termékeket a föld alá helyezték el, hogy elpusztítsák pl. a vakondokat, és a kertben ásó kutyák találják meg őket. Ezeknek a termékeknek a lenyelése életveszélyes!
Számos termék létezik patkányok és egerek elpusztítására. Általában az ilyen típusú szerek véralvadásgátlót tartalmaznak, és halálosak lehetnek, ha nem kezelik megfelelően. Szerencsére van ellenszer az antikoaguláns termékekre.

Permetezőszerek
A permetezőszerek ritkán okoznak gondot, ha a címkén található utasításoknak megfelelően alkalmazzák, és a háziállatokat távol tartják a kezelt felületektől, amíg az alkalmazott termék teljesen meg nem szárad. Azonban ha az állatok tömény terméket tartalmazó tartályokat rágnak meg, jelentősen megnő a potenciális toxicitás valószínűsége.

Kék-zöld algák vagy cianobaktériumok
A mérgező algák az édes, és az enyhén sós vizekben találhatók meg. Akkor válnak veszélyessé, amikor felhalmozódnak a víz felszínén. Az érintett víz “borsólevesnek” tűnhet, felületén vastag algaréteggel. A kék-zöld alga fajtól függően hepatoxinokat és/vagy neurotoxinokat tartalmazhat. Lenyelés után a tünetek a hányás, a hasmenés, levertség, gyengeség, sokk, icterus és potenciálisan napokon belüli halál. A neurotoxin fajok lenyelésekor észlelt klinikai tünetek akut módon jelentkeznek: remegés, letargia.

Kapcsolódó:

Erre figyelj a nyári hőségben!

Petlegio | Trovet Hungary Kft. © .