Mit kell tudni a kombinált oltásról?

A felelős állattartás elengedhetetlen része, hogy az éves oltásokat megfelelő időben, az életmódotokhoz leginkább alkalmas vakcinák alkalmazásával megkapják kedvenceid.

A kombinált oltás az erősen ajánlott kategóriába tartozik. A veszettség elleni védőoltással szemben ezek az oltások törvény szerint nem kötelezőek, de mivel több súlyos fertőző betegség ellen is védenek, az alap oltási sor részét képezik. Védelmet nyújt a szopornyica, a parvovírusos bélgyulladás, az adenovírusos fertőző májgyulladás és felső légúti gyulladás, illetve a parainfluenza ellen is. A kombinált oltással együttesen lehet beadni a leptospirózis ellen védelmet nyújtó oltóanyagot is, melyet egy embereket is súlyosan megbetegíteni képes kórokozó okoz, így kifejezetten fontos az ellene való védekezés.

A kölyökkutyák megfelelő időben megkezdett alapimmunizálása különösen fontos, hiszen az anyatejben lévő ellenanyagok csak a születés utáni első hetekben nyújtanak védelmet a kórokozókkal szemben. Ezért a kölykök az első oltást optimális esetben 6-8 hetes korban kapják, ezt követően pedig kéthetente kerül sor az aktuális vakcina beadására. Ez a folyamat általában 16-20 hetes korig tart. Ekkorra már egy olyan védelemmel rendelkezik az eb, hogy kutyás közösségbe is mehet. A kombinált védőoltás kezdetben nagy biztonsággal védi kutyánkat a fertőző betegségektől, de később csökken a hatása, ezért évenként emlékeztető oltásra van szükség.

Fontos megjegyezni, hogy az oltási protokoll egyedenként eltérő lehet. Mindig egyeztess állatorvosoddal kedvenced oltásainak sorrendjéről!

Az oltás kizárólag egészséges állatnak adható be, különben az esetlegesen gyengébb immunrendszer tovább gyengülhet. Beteg állat vakcinázása esetén a megfelelő ellenálló képesség sem tud kialakulni. Ha bármilyen tünetet tapasztalsz négylábúdon, haladéktalanul jelezd!

A bőr alá adott oltás helyén olykor kis duzzanat keletkezhet az oltástól számított néhány héten belül, amely általában ugyanennyi idő alatt meg is szűnik. Az oltás optimális körülmények között semmilyen tünetet, mellékhatást nem okoz, azonban bágyadtság előfordulhat, főként kölyökkutyák esetében.

Várunk benneteket sok szeretettel a Petlegio rendelőiben védőoltásra!

Ők is első oltáson jártak a Petlegio rendelőben 🙂 A fotókat a gazdi engedélyével közöljük.


CategoryEdukáció

Petlegio | Trovet Hungary Kft. © .