Mit kell tudni a kennelköhögésről?

A legtöbb gazdi teljesen érthető módon aggódik, amikor a kutya köhögni kezd. A száraz, görcsös köhögés fertőző betegség tünete is lehet, amit kisállatunk könnyen összeszedhet pl. a kutyakozmetikusnál, a kutyaiskolában, vagy egy sima szaglászás alkalmával is. Ezt soha nem szabad félvállról venni, hisz komoly szövődményekkel járhat! Nézzük, mit kell tudnunk a kennelköhögésről!

Mi az a kennelköhögés?
A kennelköhögés egy felső-légúti fertőzés, ami nagyon könnyen terjed kutyáról kutyára, bármely korú és fajtájú elkaphatja. Bár jellemzően azokat az ebeket érinti, akik kutyatársaságba járnak, azokra a bundásokra is veszélyt jelent, akik nem feltétlenül találkoznak más négylábú társaikkal. A betegség levegő útján terjed, számos vírus és baktérium okozhatja, legtöbbször együttesen. Felelős gazdiként fontos tisztában lennünk vele, hogy gyógyult kedvencünk akár hónapokon át is terjesztheti a fertőzést más kutyákra, egy ártatlannak tűnő szimatolás útján is!

Tünetek
Legjellemzőbb tünete nevéből adódóan a száraz, görcsös köhögés, ami akár öklendezésig vagy hányásig is fajulhat. Kísérheti láz, étvágytalanság, levertség, könnyezés, orrfolyás, zihálás. Ha nem cselekszünk elég gyorsan, olyan szövődmények kialakulásának adunk táptalajt, mint az orr- vagy tüdőgyulladás.

Teendők
Bizonyos esetekben elegendő a pihenés és a köhögés csillapítása, azonban az immunerősítés már ekkor is erősen javasolt. A tünetek jellemzően néhány nap elteltével javulnak. Amennyiben az állat állapota ezt követően nem javul, mindenképpen fordulj állatorvoshoz! A tünetek teljesen általában 10-20 nap alatt szűnnek meg. Bármilyen stressz vagy hajlamosító tényező jelenléte az állat környezetében a betegség elnyúlásához, újra fellángolásához vezet.
Mivel a fertőzés során az immunrendszer legyengül, így a továbbiakban is fokozott figyelmet kell fordítanunk annak extra támogatására, elkerülve a további egészségügyi panaszokat. A kennelköhögés esetében is igaz az, hogy a megelőzés a legjobb gyógyszer!

Megelőzés
A kennelköhögés kialakulásáért több vírus és baktérium együttes jelenléte felelős. Néhányuk ellen vakcinával is védekezhetünk. Ha több kutyát, vagy egyéb állatot tartunk egy háztartásban (a kennelköhögés a macskákra is veszélyes), az állatorvos a legtöbb esetben felhívja a gazdik figyelmét a vakcina lehetőségére és fontosságára. Az oltásokat bizonyos időközönként meg kell ismételni!

Információkért fordulj bizalommal a Petlegio állatorvosaihoz!

Az immunrendszer-támogató készítményeket keresd a Petlegio webshopban és a Petlegio Állatpatikákban!

CategoryEdukáció

Petlegio | Trovet Hungary Kft. © .