Kutya- és cicatulajdonosok számára az advent és a karácsonyi időszak igazi kihívás, különösen, ha az állat még fiatal, kíváncsi és minden szokatlan dolgot ki szeretne próbálni, ami karácsonykor megjelenik a lakásban. Összeszedtük a leggyakoribb veszélyforrásokat és néhány jótanácsot is, amelyek betartásával elkerülhetők a balesetek és stresszmentesen élvezheted a karácsonyt négylábú barátaiddal együtt.

Már most, jó előre gondoljuk át az alábbiakat!

Törött díszek szilánkjai, lángra kapó adventi koszorú, felborult karácsonyfa és a nehezen emészthető karácsonyi ételek. A karácsony nemcsak nekünk, hanem négylábú barátainknak is számos veszélyt rejthet. Ilyenkor a kutyákra, cicákra kevesebb figyelem irányul, szokásos rutinjuk megzavarása miatt nagyfokú stressznek vannak kitéve, emellett a lakásban is leselkednek rájuk veszélyek.

A Petlegio ajánlatai stresszoldásra itt és itt!

5 dolog, ami veszélyt jelenthet kutyádra karácsonykor

  1. Égő gyertyák

Nagy az esélye annak, hogy játék közben a kutya pl. a farkával véletlenül leveri a koszorút az égő gyertyákkal. Csökkentsd a kockázatokat! Aki nem szeretne karácsonykor lemondani az igazi gyertyákról, csak oda helyezze el, ahol a kutya nem éri el!

Ha kutyád minden óvintézkedés ellenére megégeti magát egy gyertyával, a sérülés helyét hűtsd le langyos vízzel (nem jéghideg!). Égés elleni krémeket kutyáknál nem lehet használni. Még a kisebb égési sérüléseket is mutasd meg az állatorvosnak. Ünnepek előtt készítsd elő az állatorvos vagy az ügyelet telefonszámát, hogy szükség esetén ne kelljen sokáig keresgélned.

Csak akkor gyújts igazi gyertyát, ha te is a helyiségben tartózkodsz és biztos vagy benne, hogy a kutyád hallgat rád, amikor azt az utasítást adod, hogy maradjon távol a fától.

Az elektromos fényfűzérek sem teljesen veszélytelenek. Kíváncsiságból vagy unalomból is a szájába veheti és megrázza az áram, mely életveszélyes is lehet.

A gyertyákat, elektromos fényfűzéreket és a dekorációt a fenyőfa lehető legmagasabb részére rögzítsd!

  1. Veszélyek a karácsonyfa alatt

Különösen a fiatal, kíváncsi kutyusok szereznek fájdalmas tapasztalatokat az égősorokkal, üveggömbökkel, amikor a lehető leggyorsabban szeretnék felfedezni a nappaliba költözött különös fát. Nagy a sérülésveszély, ha a kíváncsi kutyus farkcsóválva vizsgálódik és az ágakról lepotyogó karácsonyi gömbök összetörnek. Ráadásul a vágási sebek nem csak fájdalmasak, de be is gyulladhatnak.

Ha kutyusod/cicusod mégis megvágja magát: Egy törött karácsonyi gömb csörömpölése vagy az egész fa felborulása miatt mi, emberek is nagyon megijedünk. Ennek ellenére is őrizd meg nyugalmad és helyezd kedvenced biztonságba, mielőtt összesöpröd a földön heverő szilánkokat. Állítsd el a vérzést (szükség esetén nyomókötéssel), tisztítsd ki vízzel és ha kell, vágd le a szőrt is körülötte, majd használj fertőtlenítőszert.

Gondot kell fordítani a karácsonyfa talpra is: meg kell akadályozni, hogy felboruljon, ha esetleg a kutya megszagolja, vagy a farkával véletlenül meglöki a karácsonyfát. A tartóba öntött víz se legyen a kutya számára elérhető, mivel a fából kioldódott anyagokat tartalmazhat, melyek veszélyesek lehetnek a kutyára nézve. A lametta egy ólomtartalmú karácsonyi dekoráció, lenyelve bélelzáródást okozhat kutyádnál.

A fát a nappali lehető legbiztonságosabb részére állítsd fel, ahol a kutya nem ütközik bele.

Mikor vigyem a kutyát állatorvoshoz? Kösd be a mancsát és amint lehetséges, vidd el az állatorvoshoz. A mancson még a legkisebb vágási sérülések is nagyon magas eséllyel fertőződnek el! Nyílt, erősen vérző sebbel, vagy ha még idegentest is van benne, semmiképpen se habozz!

  1. El a mancsokkal a csokoládétól!

A csoki elfogyasztása a kutyák számára életveszélyes lehet! A tej- vagy az étcsokiban található theobromine az állatok számára mérgező és szörnyű károkat okoz a szervezetükben. Görcsökhöz, magas vérnyomáshoz vagy szívproblémákhoz vezethet. A csokoládémérgezés tünetei a hasmenéstől és hányástól kezdődően egészen a fájdalmas görcsökig, remegésig, eszméletvesztésig, vagy akár a kutya haláláig is fajulhatnak.

Sose hagyd kutyádat felbontott csokoládé környezetében felügyelet nélkül! Ne legyen elérhető számára a csokis adventi kalendárium sem, nem szabad alábecsülni a kíváncsi négylábú ügyességét. Bár a fehér csokoládé nem mérgező a kutya számára, magas zsír- és cukortartalma fájdalmas görcsöket okoz neki.

Ha kutyád csokoládét evett: az, hogy mekkora veszélyt jelent kutyádra, az elfogyasztott mennyiségtől és annak kakaótartalmától függ. Alapvető szabály, hogy minél sötétebb egy csokoládé, annál mérgezőbb, minél kisebb termetű a kutya, annál veszélyesebb rá nézve. Ha kutyád csokoládét evett, amilyen gyorsan csak lehet, fordulj vele állatorvoshoz. Csak ő tudja megfelelő kezeléssel a mérgezést megállítani. Fontos, hogy ne ess pánikba! Látogass el a legközelebbi állatorvoshoz, hogy kedvenced biztonságban tudhasd.

  1. Mérgező növények és veszélyes illatok

Egy mikulásvirág az asztalon, fagyöngy az ajtó felett, fekete hunyorral készült karácsonyi kompozíció – ezek a növények egyszerűen hozzá tartoznak a karácsonyi hangulathoz. A kutyagazdáknak azonban körültekintőnek kell lenniük a dekoráció megtervezésekor, mivel az ebben az időszakban leggyakrabban használt növények az állatokra nézve sajnos mérgezők. Ügyelj rá, hogy ezek a növények ne legyenek elérhetőek a kutya/cica számára. Ha kedvenced mégis lenyel egy lehullott fagyöngyöt, vagy a mikulásvirágból egy keveset, hasmenés és erős görcsök jelentkezhetnek nála. A mikulásvirág leveleinek érintése is kellemetlen bőrirritációt okozhat a háziállatoknál.

Fájdalmas gyomor-bélrendszeri panaszokat válthatnak ki a karácsonyi hangulatot idéző, kis tálkákban párologtatott illóolajok is. Ha valamelyik kíváncsi kutyus kortyol egyet belőle, hasmenés, hányás, nyálkahártyairritáció vagy akár mérgezés is lehet a következménye. Az illóolajokkal teli tálakat is csak megfelelő magasságban szabad elhelyezni. Egyéb karácsonyi dekorációk felszerelésekor is kellő körültekintéssel kell eljárni. Az ablaküvegre fújható műhó már kis mennyiségben is légszomjat okozhat a kutyáknál.

Mit tegyek, ha a kutyám mérgező növényt evett? Ha észrevetted, hogy kutyád éppen egy növényt evett, fordulj mielőbb állatorvoshoz!

  1. A kutya nem ehet az ünnepi menüből!

A finom ételek ugyanúgy hozzátartoznak a karácsonyhoz, mint a fenyőfa vagy az ajándékok. Érthető módon nehéz szigorúnak és következetesnek maradni. Sajnos emiatt az ünnepi hangulatban tévesen érzett szánalomból a négylábú barátoknak is jut egy-két falat a sültekből. Ezzel azonban sem magunknak, sem a kutyának nem teszünk jót, mivel az ilyen “egyszeri kivételek” gyakran az állatklinikán végződnek. A legtöbb emberi étel, különösen a nehéz ünnepi sültek túl fűszeresek, zsírosak a négylábúaknak és komoly gyomor-bélrendszeri panaszokat okozhatnak náluk. A pulyka- vagy libasültek csontjai sem bundás barátaink etetőtáljába valók. Könnyen szétforgácsolódnak (különösen főtt állapotban) és komoly sérüléseket okozhatnak az emésztőrendszer bármely szakaszában.

Ha szeretnél kutyádnak örömet szerezni, a fentiek helyett válassz egy különleges kutya-snacket vagy kutyacsontot, melyet kedve szerint rágcsálhat, amíg a gazdik elfogyasztják az ünnepi menüt.

A Petlegio jutalomfalat ajánlatai

Petlegio Állatorvosi Rendelők

A Petlegio Csepel tart Ügyeletet az ünnepi időszakban

Boldog, biztonságos karácsonyt kívánunk!

CategoryEdukáció

Petlegio | Trovet Hungary Kft. © .