A kutyák ízületvédelme rendkívül fontos az egészségük szempontjából, különösen idősebb vagy nagyobb testű kutyáknál, akik hajlamosak az ízületi problémákra. Az őszi-téli hűvös időjárás is hatással lehet kedvenced ízületeire. 🐾🍂

Az alábbiakban néhány fontos dolog, amit tudni kell a kutyák ízületvédelméről:

Mik az ízületépítés alapkövei, alapanyagai?

Te tudod, mi szükséges kutyád 🐶 ízületeinek egészségéhez❓ Amellett, hogy már kölyökkorban magas minőségű eledelt kap, elengedhetetlen az ízületek megfelelő támogatása is. Nézzük, melyek az ízületépítés alapkövei:

📌 glükózamin (állati eredetű) – támogatja az ízületeket, lassítja a porc kopását, támogatja az inak és ínszalagok egészségét
📌 kondroitin szulfát – a porc fontos alkotóeleme. Hozzájárul a porcszövet ellenállóságához, valamint kollagénnel kiegészítve biztosítja annak szerkezetét.
📌 kollagén – fontos szerepe van műtétek, balesetek, traumák utáni regenerációban, emellett stimulálja a porcképződést. Az inak szakítószilárdságát is ez határozza meg.
📌 hialuronsav – gyulladáscsökkentő hatású, védi a hialinporcot a kopástól.

Kiegyensúlyozott táplálkozás: A minőségi eledelek biztosítják a megfelelő vitaminokat, melyek szükségesek ahhoz, hogy kedvenced szervezete, csontozata és ízületei megfelelő módon fejlődjenek. 🥩🥕

Speciális táplálékkiegészítők: Ha kutyádnak már ízületi problémái vannak, a speciális táplálékkiegészítők  💊 segíthetnek a tünetek enyhítésében és az ízületi egészség javításában. A kutyák esetében a kor előrehaladtával az ízületek elhasználódása az ízületek mozgathatóságának csökkenéséhez vezethet.

Mikre jók az ízületvédő készítmények?

  • Ízületi problémákkal küzdő kutyák esetében a porcok rugalmasságának elősegítésére
  • az ízületek mozgásképességének javítására,
  • az ízületi elváltozások kiegészítő kezelésére,
  • nagytestű kutyáknál, valamit ízületi elváltozásokra fogékony fajták esetében a porcok elhasználódásának csökkentésére,
  • kölyökkortól a csontok, porcok, inak egészséges fejlődésének elősegítésére
  • az általános mozgásképesség javítására.

Testsúlykontroll: A túlsúlyos ⚖️ kutyák számára az ízületi problémák kockázata magasabb, mivel a túlzott testsúly növeli az ízületek terhelését. Szükség esetén kérj állatorvosi segítséget a testsúlycsökkentéshez.

Rendszeres mozgás: A kevés mozgás nem tesz jót az ízületeknek, az izmok megmerevednek és leépülhetnek. A rendszeres testmozgás segíthet fenntartani az ízületek mobilitását és erősségét. Már kölyök korban el kell kezdeni az ízületek védelmét, de a túlterhelést el kell kerülni! Csak méretének és korának megfelelő aktivitás ajánlott. Fontos a fokozatosság, ahogy nő, fejlődik, lehet többet sétálni és túrázni menni. A lépcsőzést igyekezzetek kerülni, főként a hosszú gerincű fajtáknál (pl. tacskó).

Védd az időjárás viszontagságaitól: 🌦️🏡  Biztosíts kényelmes, száraz, meleg helyet a kutyának, ahol pihenhet és aludhat. A kistestű, fázós fajtákra pedig mindig adj kutyaruhát, ha az időjárás miatt indokolt.

Állatorvosi ellenőrzés: 🩺👩‍⚕️ Rendszeresen vidd el a kutyát állatorvoshoz, hogy megvizsgálják az ízületeit. Az állatorvossal történő konzultáció segít meghatározni a kutyád számára legmegfelelőbb ízületvédelmi intézkedéseket. Az időben történő diagnózis és kezelés kulcsfontosságú az esetleges problémák korai felismeréséhez.

Kapcsolódó:

Porcvédő kisokos

Petlegio | Trovet Hungary Kft. © .