Fontos tudnivalók a húgyúti betegségekről

Mitől alakulnak ki a húgyúti betegségek? (elsősorban macskáknál)

A macskák 😺 egyik leggyakoribb betegsége: a FLUDT, vagyis alsó húgyúti betegség.
Igazán alattomos betegség, mert számos oka lehet: hólyagkő vagy homok, bakteriális fertőzés, vagy egyszerűen stressz is okozhatja!
Ezek a betegségek sok esetben egymáshoz kapcsolódnak 🔗 , így komplex kezelést igényelnek. De ne ijedj meg, ha a te cicádnál is felmerül ilyen probléma – ma már könnyedén kezelhető, és teljesértékű élet biztosítható számára, mintha egészséges lenne! ☀️

 

Milyen tünetei vannak a húgyúti betegségeknek?

Az alsó húgyúti betegségek, FLUDT vagy hólyagkő tünetei legalább annyira sokfélék, mint a lehetséges kiváltó okai: a leggyakoribb a 💧 vizeletürítések számának sűrűsödése, de a skála egészen a véres vizeletig terjedhet.
Mivel a cicáknál egyszerűen a stressztől – aminek akár valami egészen banális kiváltó oka is lehet – is előfordulhatnak vizelési problémák, ezért laikus szemmel gyakorlatilag lehetetlen megállapítani, pontosan mekkora a baj.
Ha azt tapasztalod, hogy kedvenced gyakran jár az alomra, nyávog vizelés közben, feltűnően sokat vagy keveset iszik, már gyanút foghatsz!
Ilyenkor fordulj vele állatorvoshoz 🩺 minél hamarabb!
Egy alapos kivizsgálással sosem árthatsz neki, a betegségek korai stádiumban felismerve pedig még könyebben kezelhetők, tünetmentessé tehetők!

 

Erre figyelj, ha kedvenced hajlamos a struvit-kőre!

Bár a különböző húgyúti bajok, köztük a struvit-húgykövesség szinte “népbetegség” a kedvencként tartott macskák 😺 között, van pár dolog, amivel csökkenthetők a kockázatok!

Az első és legfontosabb a megfelelő 🥘 táplálás! Ha cicád ivartalanítva van, mindenképpen olyan táppal etesd, ami ennek megfelelő! Ezek az eledelek általában olyan összetevőket is tartalmaznak, amik segítenek egészségesen tartani a húgyutakat.
Emellett figyelj rá, hogy ne hízzon el, csak annyit adj neki enni, amennyire ténylegesen szüksége van.

Másodsorban a rendszeres állatorvosi 🩺 kivizsgálás – például egy laborvizsgálat készítése az éves oltások előtt – sokat segíthet a betegségek korai felismerésében!

 

Húgyúti kövek – típusok, különbségek, avagy miért nem jó mindig savanyítani a vizeletet?

A húgyköveknek több típusa van, amik más-más módon és okból alakulnak ki!
A négy fő típus:
◾ struvit,
◾ kálcium-oxalát,
◾ urát,
◾ cisztin-kő.
Különbséget köztük csak laborvizsgálattal lehet megállapítani, és ennek megfelelő kezelést kialakítani.
Ha kedvenced “húgykővel” küzd, de nincs egyértelműen megállapítva annak típusa, a vizeletsavanyítással – erre specializált tápokkal, takarmánykiegészítőkkel – akár árthatunk is ahelyett, hogy a gyógyulást segítenénk❗

CategoryEdukáció

Petlegio | Trovet Hungary Kft. © .