Ha szeretnél nyulat kis kedvencnek, vagy Húsvétra élő nyuszit kaptál és meg is szeretnéd tartani úgy, hogy ő is jól érezze magát, de tájékozatlan vagy, összefoglaljuk, hogyan lehetsz felelős gazdija:

 

Honnan?

Első körben az örökbefogadást fontold meg, pl. az Első Nyúlmentő Alapítványnál.
A kereskedésből, vásárról származó állatok esetén nem mindig ismert a származás, az egészségi állapot, inkább tenyésztőtől vásároljunk. Figyeljünk rá, hogy ne túl korán elválasztott egyedet válasszunk.

 

Lakhely, eszközök

Egy nyúl esetén a minimális ketrecméret a 100×50 cm, de annál jobb, minél nagyobb a ketrec. Amiről még gondoskodni kell: önitató, vagy kerámia tálka friss ivóvíznek, műanyag vagy kerámia tál az etetéshez, szénatartó, hogy folyamatosan biztosíthassuk a szénát, mert ez a legfontosabb eledelük. Szükség lesz még alomtálra, ez lehet sarok toalett, vagy olyan, amilyet a cicák is használnak. Az alomtálba tegyünk pelletet (fa/szalma), vagy forgácsot. Fontos, hogy ne macskaalmot használjunk, főleg ne csomósodót.

 

Etetés

A legfontosabb a széna, ez mindig korlátlan mennyiségben legyen előttük télen-nyáron. Csak a széna tartalmazza azt a rostmennyiséget, ami a nyúl emésztését egészségessé teszi.
A levágott fű, a lomb, a nyesedék, a gyomok egy része, a sárgarépa levele is remek.
A friss és nedves fű felfúvódást is okozhat ha hirtelen kap nagy adagot, így ehhez csak fokozatosan szoktassuk hozzá.

Kis mennyiségben adhatunk neki zöldséget (pl. fehérrépa, zeller, spenót, édes paprika, kevés sárgarépa), és nagyjából kétszer 1 kisebb maroknyi JÓ MINŐSÉGŰ tápot. A táp rosttartalma legyen minimum 20 százalék, és NE tartalmazzon magvakat, mint a kukorica, szotyi, tökmag.

A pelletált tápok a fogaikat is optimálisabban koptatják, mint a szemesek és minden benne van, amire egy nyuszinak szüksége van. Rendkívül ajánlott a Trovet táp.

Gyümölcsöt csak kis mennyiségben adjunk, mert a magas cukortartalmuk miatt hizlalnak, illetve nagy mennyiségben a lédús takarmányok hasmenést okoznak.

 

Gondozás

Ellenőrizni kell időnként a karmokat, ha túlnőttek, le kell vágni azokat.
Oda kell figyelni a metszőfogakra, amelyek könnyen túlnőnek, ha az állat nem kap elég rágcsálnivalót, ilyenkor nyulakkal is foglalkozó állatorvos le tudja csiszolni.
Néha nem árt átkefélni a nyuszit, főleg vedléskor, illetve a hosszúszőrűeket gyakrabban.
A szőrcsomók könnyebb kiürülését segítendő léteznek táplálékkiegészítők, kérdezd ezekről az állatorvost, vagy az állatpatika szakembereit!

A nyulaknak is fontos a rendszeres védőoltás beadatása! Sok betegséget csak megelőzni lehet, gyógyítani nem.

CategoryEdukáció

Petlegio | Trovet Hungary Kft. © .