Különösen fontos, hogy minél több állatbarát megismerje a szívférgek veszélyeit, és a védekezés lehetőségeit.

Mik azok a szívférgek?
A szívféreg-lárvák a szúnyog vérszívásakor jutnak a kutyába.
A férgek többnyire a tüdőartériákban helyeződnek, a jobb szívfél csak a betegség későbbi stádiumában lesz érintett.
A szívférgek élettartama elérheti a 7 évet, a parazita közvetlenül nem képes átjutni a fertőzött állattal élő családtagokba, a fertőzés átviteléhez vérszívó szúnyogokra van szükség.

Miért veszélyes?
A fertőzés hosszú ideig észrevétlen maradhat, és mire kiderül, már súlyos vagy visszafordíthatatlan károsodást okozott kedvenced szervezetében. Ezért a megelőzés rendkívül fontos.
A diagnózis felállítását az is nehezíti, hogy a parazitákat nem lehet kimutatni a fejlődési ciklusuk első 6-8 hónapja alatt (vér-, szerológiai vizsgálattal).

Hogyan lehet védekezni?
A betegség kimutatása tehát nem egyszerű, ezért megelőző kezelésre és ismételt vizsgálatokra van szükség. Szerencsére több módszer is használható:

Fontos a rendszeres szűrés!
A kutyákat minden egyes évenkénti preventív kezelés megkezdésekor meg kell vizsgálni mind  a keringő antigének, mind a vérben lévő mikrofiláriák jelenlétére (Knott-fele teszt a mikrofiláriák, vérvizsgálat az antigének kiszűréséhez).

Megelőzés repellens készítményekkel: 
Az állatokat meg lehet védeni a szúnyogok csípésétől rácseppentő (spot-on) készítményekkel, melyek megakadályozzák a szúnyogok vérszívását.

További, megelőzést célzó módszerek:
Léteznek más készítmények, amelyek a hatóanyagot az állat szervezetébe juttatva működnek. Minden esetben a rendszeres alkalmazás a legfontosabb eleme a védekezési stratégiának.
A hatékony, lárvák elleni megelőző kezelésről kérdezd állatorvosod!

CategoryEdukáció

Petlegio | Trovet Hungary Kft. © .