Tudnivalók a macskák veszélyes, és gyógyíthatatlan FIV és FeLV fertőzöttségéről

A macskák immunhiányos betegsége, avagy a FIV
A FIV, vagy más néven „macska AIDS” egy vírus okozta, világszerte elterjedt megbetegedés a macskák körében. A kórokozó kizárólag macskákat betegít meg, emberekre nem veszélyes.
A fertőzött egyedek akár hosszú éveken át terjeszthetik a megbetegedést anélkül, hogy tüneteket mutatnának. A betegség általános tünetei lehetnek a lesoványodás, étvágytalanság, szájüregi gyulladások és fekélyek, orrfolyás, kipirult szem, és a nyirokcsomók duzzanata. A betegség alapvetően az immunrendszert gyengíti, így cicánk hajlamosabbá válik más fertőzésekre, melyek akár az életét is veszélyeztethetik ebben az állapotban. A vírus vérrel, nyállal, így főleg verekedéssel, párzással terjed a macskák között. Kezelés kapcsán sajnos csak a tünetek enyhítésére, esetleg a másodlagos fertőzések megelőzésére van lehetőségünk. Ajánlott folyamatosan különböző immunerősítők szedése, illetve folyamatos és rendszeres állatorvosi kontroll.

A macskaleukózis, avagy a FeLV
A FeLV szintén egy vírus által okozott betegség, mely sokban hasonlít a macskák FIV fertőzöttségére. Hasonló hosszú lappangási időszak, és kezdetben jellegtelen tünetek jellemzik a FeLV okozta megbetegedést is (étvágytalanság, lesoványodás, szájüregi gyulladások, fekélyek, orrfolyás, kipirult szem és nyirokcsomó duzzanatok). Az ezzel a vírussal fertőződött macska szintén fogékonnyá válik más fertőző megbetegedésekre, melyek a legyengített immunrendszer miatt szintén végzetesek lehetnek. Továbbá a macskaleukózis vírusa daganatos megbetegedéseket is okozhat. A FeLV, hasonlóan a FIV vírusához vérrel és nyállal terjed (verekedés, párzás), de vemhes állat esetében az utódok is fertőződhetnek közvetlenül az anyaméhben vagy később a szoptatáskor. Megelőzésére védőoltással igen, de gyógyítására ebben az esetben sincs lehetőség, csupán a tünetek enyhíthetők.

A FeLV megelőzése és védekezési lehetőségek
A betegség védőoltásokkal megelőzhető! A vakcina hatására egészséges állatban ellenanyag termelődik a teljes leukózis vírus ellen, és annak daganatképződést kiváltó antigénje ellen is. Kijáró vagy kertben élő, illetve más macskákkal tartósan érintkező állatoknál (pl. kiállítások, panziók, tenyésztés) a vakcinával történő védekezés feltétlenül ajánlott. Az általunk javasolt oltási protokoll szerint két oltásra van szükség az alapimmunizáláshoz (egykomponensű leukózis elleni vakcina, egyéb oltásoktól eltérő időpontban beadva), majd évente emlékeztető oltás, ekkor akár már más oltásokkal összevonhatóan.
Az alapimmunizálás a következőképpen zajlik:
1.oltás, 3 hét múlva 2. oltás, majd évente emlékeztető oltás egy- vagy többkomponensű vakcinával.
A leukózis elleni oltás előtt szerológiai vizsgálattal érdemes meggyőződnünk arról, hogy macskánk nem tünetmentes hordozó-e.

CategoryEdukáció

Petlegio | Trovet Hungary Kft. © .