2002 óta kormányrendelet mondja ki, hogy minden kutyának kötelezően féreghajtót kell kapnia az éves veszettségi oltáskor. Ám a felelős gazdik ennél jóval többször gondoskodnak bundás kedvencünk 🐶🐱 féreghajtásáról.

A bélférgek a vidéki és a városi ebekre egyaránt jellemző belső élősködők. Ennek oka a férgek szaporodásában keresendő. A bélben élő férgek petéi a bélsárral ürülnek ki egy fertőzött állat testéből, a fűben – vagy utcán – hagyott végtermékben pedig vígan fejlődnek, túlélnek. A kutyák a séták alkalmával megszagolják a másik négylábú bélsarát, ezáltal könnyen bejuthat testükbe a parazita, és folytatódik az ördögi kör.

A férgesség tünetei
A fertőzöttség kezdetben tünetmentes, vagy csak enyhe panaszokat okoz, és mivel az állat bélsarában a férgek nem, csupán a peték vannak jelen, nehéz őket észrevenni szabad szemmel. Mindenesetre, ha a következőket tapasztaljuk kutyánkon, gyanakodjunk férgek jelenlétére:

▪️ gyakori, több napon át tartó hasmenés
▪️ súlyvesztés
▪️ száraz, fakó bunda
▪️ rossz általános közérzet, levertség
▪️ hányás (ebben férgek is felfedezhetőek)
▪️ szabad szemmel is jól látható férgek a bélsárban

Hogyan védekezzünk?
A külső élősködők elleni védekezés mellett alkalmazzunk rendszeresen féreghajtó készítményeket is! Mivel ezek mindig csak az adott pillanatban az állatban kifejlett parazitákra hatnak, bizonyos időközönként meg kell ismételni a kezelést, nem elég az évente egyszeri kötelező féreghajtás a veszettség elleni oltás mellett. Az általános ajánlás szerint 3 havonta érdemes féreghajtó tablettát adnunk kis kedvencünknek.

Kinti és benti macskáknál 🐈‍ is nagyon fontos a féreghajtás. A cipőtalpon 🥾 bevihetjük a kórokozókat a lakásba!

A Petlegio a DRONTAL-t ajánlja, mely egy széles spektrumú, kombinált féregtelenítő tabletta emésztőszervi fonál- és galandférgek ellen megelőzésre és kezelésre. 💊 Keresd a Petlegio webshop-ban! 🛒

Egyéb készítményekkel kapcsolatban állatorvosainknál, a Petlegio patikákban, vagy a chat vonalunkon kaphatsz részletes felvilágosítást! Kérdéseiddel fordulj hozzánk bizalommal!

CategoryEdukáció

Petlegio | Trovet Hungary Kft. © .