A téli időszakban a szabadban tartózkodó kutya fagyási veszélynek lehet kitéve. Fontos tudni, mit szabad és mit nem ilyen esetben, különben a meglévőnél is nagyobb kárt tehetsz kedvencedben.

A kutyák normál testhőmérséklete 37,8 és 39,4 Celsius fok közötti. Bár legtöbbjük megfelelő vastagságú kültakaróval rendelkezik ahhoz, hogy ez az érték ebben a tartományban maradjon, sajnálatos balesetek mindig előfordulhatnak.

A fagyási sérülés a szervezet védekező mechanizmusának működése miatt alakulhat ki. A test felszínén az erek összehúzódnak, egyre kevesebb vért engednek keringeni az adott területen, hogy az a belső szervek köré gyűljön, és melegen tartsa őket. Extrém esetben ezen testrészek vérellátása teljesen megszűnik és megindul a szövetelhalás.

❄️ Hogyan jelentkezik kutyáknál a fagyási sérülés?

A fagypont alatti hőmérséklet még a nagytestű ebek szervezetét is megviseli, ha túlságosan hosszú ideig kell elviselniük. Náluk leginkább a végtagok, az orr, a farok és a fülek érintettek. Vannak olyan egészségügyi problémák, melyek hajlamossá teszik a kutyát a fagyási sérülésre, ilyenek a keringési rendellenességekkel járó betegségek (diabétesz, szívproblémák), vagy a legyengült immunrendszer. A kölykök és az idős állatok is könnyebben esnek a hideg áldozatául.

A magasabb páratartalom, az erős szél és a kutyát ért nedvesség mértéke is erőteljesen befolyásolhatja a fagyás erősségét és sebességét.

❄️ A fagyási sérülés tünetei a kutyáknál

A fagyás okozta szövetkárosodások azért veszélyesek, mert nem biztos, hogy rögtön láthatók az elváltozások, főleg hosszú szőrű kutyákon. Előfordul, hogy csak napokkal később lesz feltűnő a fagyási sérülés, bár mivel fájdalmat okoz, az eb jelezni fogja, hogy valami nincs rendben.

Elszíneződött bőr: az állat bőre kékes-szürke, majd ahogy felmelegszik, vöröses színű lesz, és meg is duzzad. Ha már a szövetek elhaltak, sötétkék, majd fekete bőrfelszín lehet szembetűnő. A sötét orr kivilágosodik, apró jégkristályok szegélyezik az orrlyukat. Ha nem kezelik, az elhalt rész elkezd gennyesedni, kellemetlen szagú lesz, majd le is válhat.

Fájdalom, merevség: a bőr hideg, érzékeny, nem rugalmas, berepedezésre hajlamos. Az elfagyott farokrész érzéketlen. Egyes helyeken fekélyesedés és hólyagosodás is jelentkezhet.

❄️ A fagyási sérülés kezelése

❗️Amint lehet, mutasd meg állatorvosnak, hogy szakszerűen elláthassa a sérülést, és megakadályozza a szövődmények kialakulását! Addig is, íme néhány tipp:

☝️Nem szabad azonnal meleg vízzel, vagy hajszárítóval felmelegíteni az állat testét, mert ez sokkolhatja a szöveteket.

☝️Csak akkor kezdd meg az érintett testfelület felmelegítését, ha a hőmérsékletet tartani is tudod, mert az újrafagyás még inkább kárt tesz az egyszer már túlságosan kihűlt testrészben.

☝️Ne dörzsöld, masszírozd a sérülésgyanús testtájakat, ez tovább roncsolhatja a már károsodott bőrt! Felmelegített törölközőkbe burkolva melegítsd át a kutyust! Langyos vizet folyathatsz az érintett bőrfelületekre, amennyiben az eb már szobahőmérsékleten tartózkodik. Meleg vizes ruhába is tekerheted a fagyott területet.

☝️Soha ne alkalmazz embereknek való fájdalomcsillapítót, mert ez komoly mérgezéshez vezethet!

Így előzd meg a fagyást kutyádnál:

Ha előre tudod, hogy az eb hosszasan tartózkodik majd a fagyban, öltöztesd fel!

Egy jó téli kutyacipő és egy meleg kabát mindig jól jön az extrém hidegben.

A Petlegio rendelőiben természetesen rendelkezésetekre állunk!
CategoryEdukáció

Petlegio | Trovet Hungary Kft. © .