A télies időszak leggyakoribb mérgezése kisállataink között a fagyálló folyadék okozta mérgezés. A fagyálló a benne található etilénglikol miatt veszélyes. Ugyanez az anyag megtalálható egyes festékekben, tintákban, fékfolyadékokban is. Az etilénglikolt az édes íze miatt fogyasztják szívesen kedvenceink. Az esetek többségében nem szándékosság, hanem meggondolatlanság áll a háttérben.

 
Miért mérgező? 
A szájon át bevitt etilénglikol a vesében metabolizálódik (bomlik le) az etilalkohol lebontásában is kulcsszerepet játszó alkohol-dehidrogenáz enzim közreműködésével. A lebomlás köztes termékei mérgezőek és nagy mértékben károsítják a vesét. A macskák kifejezetten érzékenyek az etilénglikolra, akár egy kiürült flakonban visszamaradó, vagy az autóból kicsöpögő néhány csepp is halálos lehet!
 
Tünetek
A fagyálló mérgezés tünetei három fázisra oszthatók. Az első fázisban úgy viselkedik az állat, mintha részeg lenne: dülöngél, támolyog, hány. Ezután egy átmeneti nyugalmi állapot következik, amely megtévesztheti a gazdikat, azt gondolhatják, hogy a kedvencük jobban van. A harmadik fázisban azonban már a heveny veseelégtelenség tünetei mutatkoznak: hányás, jellegzetes, rossz szájszag érezhető, illetve sokat iszik és pisil az állat. Általában csak a harmadik fázisban viszik el állatorvoshoz állataikat az emberek, ilyenkor azonban sokszor már csak a vesekárosodást lehet kimutatni, de segíteni nem lehetséges.
 
Elsősegély 
NINCS SOK IDŐ! Ha észreveszed, hogy kutyád vagy macskád fagyálló folyadékba ivott, vagy nyalt bele, vagy ha a fent felsorolt tüneteket tapasztalod, haladéktalanul fordulj állatorvoshoz! A fagyállómérgezést szenvedett macskák és kutyák gyógykezelését mielőbb meg kell kezdeni, mert az időfaktor döntő fontosságú. Kutyák esetében 8-12 óra áll rendelkezésre, macskák esetében mindössze két óra, hogy egy speciális, alkoholos infúziós oldattal megmentsék a mérgezett állat életét.
 
Legfontosabb a megelőzés!
Soha ne hagyj az állatok számára elérhető helyen fagyálló folyadékot! Biztosítsd, hogy az autóból leeresztett hűtőfolyadékhoz a kutya, vagy cica ne férhessen hozzá. Séta közben is mérgezés áldozata lehet a kutya, főleg, ha póráz nélkül engeded felfedezni a környéket. Fontos, hogy a gazdik folyamatos kontroll alatt tartsák a kutyusukat. A macskákat nehezebb megvédeni, mert ők gyakran csavarognak, esetükben szerencsésebb a benti tartás.
CategoryEdukáció

Petlegio | Trovet Hungary Kft. © .