Milyen állatok hajlamosak rá, mikor fordulhatnak elő emésztési problémák?

Emésztési problémák szinte minden 🐶kutyával és 🐱macskával előfordulnak életük során legalább egyszer.
A tünetek legalább annyira sokfélék, mint a gazdiknál lehetnek:
▪️ Puffadás
▪️ Gyomorfájdalom
▪️ Hasmenés
▪️ Székrekedés
▪️ Hányás

Egyes 🐾állatok, sőt egyes fajták kiemelten hajlamosak például hasmenésre, macskáknál pedig a brit rövid és hosszúszőrűeknél fordulhatnak elő gyakrabban gasztrointesztinális bántalmak a szőrlabdákkal összefüggésben.
De nem kell megijedni, a problémák nagy része kezelhető, legyen akut, heveny, vagy akár krónikus, mint az IBD❗️

A leggyakoribb emésztőrendszeri tünet a hasmenés. Mi okozhatja, hogyan kezeljük?

Ha 🐾kedvencünk emésztőrendszerében valahol probléma van, leggyakrabban hasmenéssel, lágy 💩széklettel találkozik a gazdi. Ez bizonyos esetekben csak lágyabb széklet formájában jelentkezik, míg extrém esetben ez akár lehet híg folyós állagú is. Sok esetben az állat csak felevett valamit az utcán vagy a lakásban, ritkább esetben azonban a hasmenés, mint tünet csak a jéghegy 🔼csúcsát jelenti. Enyhébb esetben, és amennyiben tapasztalt állattartók vagyunk, és jól ismerjük kedvencünket, ez gasztrointesztinális 🥣táppal, 💊táplálékkiegészítővel rövid idő alatt kezelhetők az ilyen problémák. Amennyiben azonban a hasmenés nem múlik, netán rosszabbodik, vagy nem vagyunk magunkban biztosak, mindenképpen érdemes kikérni 🩺állatorvos tanácsát. Különösen igaz ez akkor, ha kedvencünk nem teljesen egészséges, van valamilyen ismert betegsége!

Ha 🐾kedvencednek emésztési problémája van, természetesen az az elsődleges kérdés, miként kezeld?

1️⃣ A legegyszerűbb – és akár hosszú távon is alkalmazható megoldás – egy gasztrointesztinális 🥫eledel alkalmazása. Ezek a tápok a Petlegio.hu kínálatában teljes értékű, akár hipoallergén változatban is kapható eledelek, melyek kölyök kortól élethosszig is etethetők. Ilyen például a Trovet Intestinal DPD vagy FRD, vagy a Royal Canin Gastrointestinal, mely elérhető kifejezetten 🍼kölyök állatokra szabott változatban is.

2️⃣ A speciális tápokkal együtt, vagy alkalmanként akár önállóan is megoldás kínálhatnak a 💊táplálékkiegészítők, mint amilyen a Florentero vagy a Pro-Kolin. Ezek a készítmények pro- és prebiotikumokat tartalmaznak, azonban ha nincs velük tapasztalatod, és nem ismered őket kellően, alkalmazásuk előtt mindenképpen kérd ki 🩺állatorvos tanácsát!

3️⃣ A harmadik – egyben mindenképpen orvost igénylő megoldás – a gyógyszerek alkalmi vagy folyamatos alkalmazása, amennyiben ezt kedvencünk szervezete, emésztőrendszere megkívánja. Ezek a készítmények azonban folyamatos monitorozást igényelnek, így semmiképpen se kezdj bele az alkalmazásukba önállóan, mert akár többet is árthatsz vele, mint használsz❗️

Erre figyelj, ha kedvenced gyomra/bele érzékeny❗️

Kedvenced🐶🐱 érzékeny gyomrú, vagy a bélrendszere borul fel könnyedén? Ne ijedj meg, ez könnyen kezelhető! Először is arra kell 💡fényt deríteni, hogy a gyomor vagy a béltraktus okozza a gyakori emésztési problémákat, netán táplálék intolerancia áll fenn! Utóbbi esetben ugyanis egyszerűen a táp / étrend leváltása is megoldást jelenthet, hasonlóan a gyomor érzékenységéhez, amikor sensitive tápok adása javasolt. Amennyiben a probléma a bélrendszer környékén keresendő, folyamatos prebiotikum – vitamin💊 – adagolás jelentheti a legegyszerűbb megoldást!

Krónikus emésztési problémák – kezelés egy életen át észrevétlenül

A krónikus emésztési problémák meggátolhatják, hogy felszívódjanak a szervezet számára szükséges tápanyagok, ez pedig súlycsökkenéshez, és többek között akár a szőrzet minőségének romlásához, száraz, fakó, töredezett szőrzet kialakulásához vezethet. Ezeket egy életen át kezelni kell, de a jó hír, hogy 🐾kedvenced így teljes értékű életet élhet! 💡 Hogyan kezeld, ha gyanúd szerint ilyennel állsz szemben? Kérdezd 🩺 állatorvosod a Trovet DPD vagy FRD eledelekről, táplálékkiegészítőkről, nem fogsz csalódni!

Petlegio | Trovet Hungary Kft. © .