Mi a csípőízületi diszplázia kutyáknál?
A kutyáknál jelentkező csípőízületi diszplázia a csípőízület fejlődésének genetikai rendellenességét jelenti. A csípőízületi diszplázia minden méretű és fajtájú kutyánál előfordulhat, tüneteket azonban elsősorban közepes és nagy termetű kutyáknál okoz.

Tünetek
Fiatal korban: totyogó, kacsaszerű járás, furcsa ülés/fekvés, és alacsony (fiatal állatokhoz képest kifejezetten kis) mozgásigény. Idősebb korban: sántítás, a felállással való problémák, a hátsó lábak egyre kevésbé mozognak, a csípőízület nyújtása egyre nehezebbé válik.

Diagnosztizálás
A csípőízületi diszplázia röntgenvizsgálattal diagnosztizálható, melyet altatásban végeznek.

Terápia
A csípődiszplázia nem gyógyítható, a tünetek viszont enyhíthetők és az elváltozások manifesztációja késleltethető. A betegség genetikailag örökölhető, viszont szűrésekkel kiküszöbölhető, hogy beteg utódok szülessenek, ezért fontos megfelelő, jó tenyésztőktől választani kölyökkutyát, akik a szülők genetikai szűréseit elvégezték.
Különbséget tesznek a konzervatív és a műtéti terápia között.
Konzervatív terápiánál a mély izmok célzott erősítésére, a csökkentett terhelésre és az ízületek támogatására helyezik a hangsúlyt, a terápia alapja a célzott mozgás, amelyet kontrollált fizioterápiával érnek el.

CategoryEdukáció

Petlegio | Trovet Hungary Kft. © .