Cauda Equina Compressio (C.E.C.)

Mi a Cauda Equina Compressio (C.E.C.)?
Cauda Equina Compressio-nak nevezzük a gerincvelő utolsó ágyékcsigolya és a keresztcsonti tájék magasságában lévő szakaszának bármilyen eredetű összenyomatását.
Általában nagy testű, gyakrabban a kan kutyákban kialakuló megbetegedés, de találkozhatunk vele közepes, sőt néha kis testű kutyában vagy macskában is.

Tünetek
Általában lassan, fokozatosan alakulnak ki a tünetek. Először csak az tűnhet fel, hogy a kutya kerül bizonyos mozdulatokat, nem szívesen ugrik, nehézkesen mászik lépcsőre, ágyra. Tipikus az ágyéki-keresztcsonti tájék érintésre, megnyomásra kialakuló fájdalma is. Az állatok általában nehezen kelnek fel, a felállást követően a hátsó testfél inkoordinált, a járás imbolygó, kan kutyáknál jellemzően elmarad a láb emelése vizeletürítéskor.

Diagnosztika
Az első legfontosabb lépés az alapos klinikai vizsgálat, mely során a gerinctájék fájdalmasságát, a hátsó végtag reflexeit, a fájdalomérzet meglétét vizsgálják. Kiegészítő vizsgálatként elsősorban a röntgenvizsgálat jön szóba. Amennyiben a klinikai tünetek és az oldalirányú röntgenfelvétel alapján a C.E.C. alapos gyanúja felmerül, további vizsgálatokkal kell kizárni egyéb gerincbetegségeket ill. megerősíteni a C.E.C.
diagnózist. Ilyen vizsgálat a kontrasztos RTG felvétel készítése, más néven a gerincfestés.
A diagnosztika legmodernebb vizsgálati módszere az MRI vizsgálat, mely során altatásban, invazív beavatkozás nélkül kapható átfogó kép a vizsgálni kívánt gerincszakaszról.

Terápia
Konzervatív – Akkor jöhet szóba, ha enyhe gerinctájéki fájdalmat tapasztalunk, súlyosabb tünetek megléte nélkül, vagy enyhe sántikálást, minimális fájdalommal. Ekkor mind megelőző, mind kezelési jelleggel alkalmazhatóak fizioterápiás kezelési módok, illetve adhatóak fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő gyógyszerek a kezdeti szakaszban a gyulladás megszüntetésére.
Sebészi – A beavatkozás során felülről tárják fel az érintett területet, eltávolítják az utolsó lumbalis csigolya és a keresztcsont boltozatának egy részét és a közöttük kialakult hegszövetet.

CategoryEdukáció

Petlegio | Trovet Hungary Kft. © .