Magyarországon kutyákban a kullancsok által okozott egyik leggyakoribb és legveszélyesebb betegség a babéziózis. A babéziózis kórokozói egysejtű, vérben élősködő paraziták (babesia), melyek a vörösvértesteket teszik tönkre, lép-, máj- és veseelégtelenséget okozva.

A babesia a kullancsok nyálmirigyében él, ám itt olyan szerkezeti formában van jelen, mely nem képes a fertőzés továbbítására. Szerkezeti átalakulásához a vérszívás adja meg a „jelet”, a fertőzőképes paraziták csak ezt követően tudnak kifejlődni.

A vérszívás kezdetétől számított idő eltelte fontos tényező a fertőzés veszélyének tekintetében: 24 órán belül: minimális, 24-48 óra: kicsi, 48-72 óra: nagy, 72 óra után: kiemelkedően magas. A véráramba került babesiák megtámadják a vörösvértesteket, és azokban szaporodni kezdenek.

A babéziózis lappangási ideje 2-7 napig terjedhet, de a tünetek a fertőződéstől számítva akár hetek múlva, súlyosabb esetben órákon belül is jelentkeznek. A magas láz (41-42°C) gyakori, és jellegzetes, de nem feltétlenül jelentkező tünet. 1-2 napos bágyadtság után megjelenik a leginkább szembetűnő, sötét színű vizelet, melyet a széteső vörösvértestek okoznak, mivel azok a vesén keresztül távoznak. A vesén keresztül kiválasztódó szétesett vörösvértestek károsítják a vesét, néhány nap alatt veseelégtelenséget okozva. A betegség során ritkán tapasztalhatunk hányást, idegrendszeri tüneteket is.

Ha már megtörtént a baj, és az orvos diagnosztizálta a babéziózist, szerencsére létezik olyan injekciós készítmény, mely időben beadva megmentheti az állat életét. Kezelés nélkül a beteg állat néhány nap alatt elpusztulhat. Amennyiben mégis életben marad, a kialakult veseelégtelenség miatt hosszú szenvedés vár rá. Előfordul, hogy a kullancsot már hiába keressük a kutyában, mivel a vérszívást követően lemászott áldozatáról.

A betegség idejében elkapva gyógyítható, ezért ha a kedvenc bundája kullancsokkal teli, érdemes beugrani az állatorvoshoz. Fontos, hogy ha kullancsot találtunk kutyánkon, tartsuk megfigyelés alatt, és a biztonság kedvéért vizsgáltassuk meg állatorvosunkkal.

Annyit még tudni érdemes, hogy a fertőzésen átesett kutya nem szerez életre szóló védelmet a babéziózis ellen. Az ellenanyagok távoztával sajnos ismét képes lesz megbetegedni.

A babéziózis nem válogat, bármely életkorú kutyára veszélyes – a fiatal kölykök és az idősebb egyedek fokozottan veszélyeztetettek! Lehetőségek széles skálája áll rendelkezésre a kullancsok elleni védekezés terén: nyakörv, ultrahangos készülék, belsőleg adható tabletta, külsőleg alkalmazható spray, csepp (spot-on). Ha nem tudunk dönteni, kérjük ki állatorvosunk tanácsát!

Fokozott kullancskontroll: az első és legfontosabb a megelőzés, a kullancsok elleni védekezés. Erre a célra számos készítmény van forgalomban nyakörv vagy ún. spot-on formában. A spot-on készítményt általában havonta ismételve kell alkalmazni, míg a jó minőségű nyakörvek 6-7 hónapos hatással bírnak. Ezeket érdemes folyamatosan alkalmazni, mert az enyhe telek következtében a kullancs populáció minden eddiginél népesebb. A kullancskontrollal nemcsak a babéziózist, hanem más kullancs által terjesztett betegségeket is meg tudunk előzni.

Élősködők elleni készítmények kutyáknak

Ha aktuális a téma kedvencednél, szeretettel várunk rendelőinkben!

CategoryEdukáció

Petlegio | Trovet Hungary Kft. © .