💡 A játékot is mindig vedd komolyan – a biztonságosság tekintetében! A te kisállatod 🐶 🐱 mivel játszik szívesen❓ Teniszlabdával❓ Sípolós játékokkal❓ Plüssökkel❓ Vajon biztonságosak ezek❓

Nézzük, melyiket kerüljétek, hogy a kockázatot minimálisra csökkentsük❗️

☝️ A sodrott kötéljátékokból 🧶 könnyen kicsúsznak a szálak, amelyek a belekre tekeredhetnek, súlyos problémákat okozva.

☝️ A gyenge minőségű teniszlabdák 🥎 apró, tüskés játékok darabkái összegyűlhetnek a gyomorban, emésztőszervi betegségekhez vezethetnek.

☝️ A szárított bőrből 🦴 készült játékok szilánkosan törhetnek, sérüléseket okozva a nyelőcsőben és az emésztőrendszerben.

☝️ A sípolós játékokból 🏈 kirágott műanyag szerkezetek szintén gondot okozhatnak az emésztőrendszerben, a működésükhöz szükséges elem lenyelése bélelzáródást is okozhat.

☝️ Mindig figyelj a kedvencedre, amikor új játékokkal ismerkedik! A felügyelet segít elkerülni a baleseteket és lehetővé teszi számodra, hogy észrevegyél minden olyan jelet, ami arra utalhat, hogy a játék nem biztonságos.

☝️ Mindig fontos, hogy a játékokat a kisállat típusához és egyedi szükségleteihez igazítsuk. A biztonság mindig elsődleges szempont kell legyen!

☝️ Játékvásárlás előtt feltétlenül ellenőrizd a minőséget❗️

 

Kapcsolódó:

A karácsonyi balesetek elkerülése

A kutyák ízületvédelme rendkívül fontos az egészségük szempontjából, különösen idősebb vagy nagyobb testű kutyáknál, akik hajlamosak az ízületi problémákra. Az őszi-téli hűvös időjárás is hatással lehet kedvenced ízületeire. 🐾🍂

Az alábbiakban néhány fontos dolog, amit tudni kell a kutyák ízületvédelméről:

Mik az ízületépítés alapkövei, alapanyagai?

Te tudod, mi szükséges kutyád 🐶 ízületeinek egészségéhez❓ Amellett, hogy már kölyökkorban magas minőségű eledelt kap, elengedhetetlen az ízületek megfelelő támogatása is. Nézzük, melyek az ízületépítés alapkövei:

📌 glükózamin (állati eredetű) – támogatja az ízületeket, lassítja a porc kopását, támogatja az inak és ínszalagok egészségét
📌 kondroitin szulfát – a porc fontos alkotóeleme. Hozzájárul a porcszövet ellenállóságához, valamint kollagénnel kiegészítve biztosítja annak szerkezetét.
📌 kollagén – fontos szerepe van műtétek, balesetek, traumák utáni regenerációban, emellett stimulálja a porcképződést. Az inak szakítószilárdságát is ez határozza meg.
📌 hialuronsav – gyulladáscsökkentő hatású, védi a hialinporcot a kopástól.

Kiegyensúlyozott táplálkozás: A minőségi eledelek biztosítják a megfelelő vitaminokat, melyek szükségesek ahhoz, hogy kedvenced szervezete, csontozata és ízületei megfelelő módon fejlődjenek. 🥩🥕

Speciális táplálékkiegészítők: Ha kutyádnak már ízületi problémái vannak, a speciális táplálékkiegészítők  💊 segíthetnek a tünetek enyhítésében és az ízületi egészség javításában. A kutyák esetében a kor előrehaladtával az ízületek elhasználódása az ízületek mozgathatóságának csökkenéséhez vezethet.

Mikre jók az ízületvédő készítmények?

 • Ízületi problémákkal küzdő kutyák esetében a porcok rugalmasságának elősegítésére
 • az ízületek mozgásképességének javítására,
 • az ízületi elváltozások kiegészítő kezelésére,
 • nagytestű kutyáknál, valamit ízületi elváltozásokra fogékony fajták esetében a porcok elhasználódásának csökkentésére,
 • kölyökkortól a csontok, porcok, inak egészséges fejlődésének elősegítésére
 • az általános mozgásképesség javítására.

Testsúlykontroll: A túlsúlyos ⚖️ kutyák számára az ízületi problémák kockázata magasabb, mivel a túlzott testsúly növeli az ízületek terhelését. Szükség esetén kérj állatorvosi segítséget a testsúlycsökkentéshez.

Rendszeres mozgás: A kevés mozgás nem tesz jót az ízületeknek, az izmok megmerevednek és leépülhetnek. A rendszeres testmozgás segíthet fenntartani az ízületek mobilitását és erősségét. Már kölyök korban el kell kezdeni az ízületek védelmét, de a túlterhelést el kell kerülni! Csak méretének és korának megfelelő aktivitás ajánlott. Fontos a fokozatosság, ahogy nő, fejlődik, lehet többet sétálni és túrázni menni. A lépcsőzést igyekezzetek kerülni, főként a hosszú gerincű fajtáknál (pl. tacskó).

Védd az időjárás viszontagságaitól: 🌦️🏡  Biztosíts kényelmes, száraz, meleg helyet a kutyának, ahol pihenhet és aludhat. A kistestű, fázós fajtákra pedig mindig adj kutyaruhát, ha az időjárás miatt indokolt.

Állatorvosi ellenőrzés: 🩺👩‍⚕️ Rendszeresen vidd el a kutyát állatorvoshoz, hogy megvizsgálják az ízületeit. Az állatorvossal történő konzultáció segít meghatározni a kutyád számára legmegfelelőbb ízületvédelmi intézkedéseket. Az időben történő diagnózis és kezelés kulcsfontosságú az esetleges problémák korai felismeréséhez.

Kapcsolódó:

Porcvédő kisokos

Végre itt a nyár, és ezzel együtt számtalan szórakoztató szabadtéri tevékenység, kerti mulatság. Míg a nyár az embereknek a vízparti pihenésről, a piknikezésről, a tűzijáték nézésről, kerti munkákról szól, ezek kedvenceinkre potenciálisan mérgező hatásokkal vannak tele! Az üvegeket, zacskókat és egyéb edényeket szorosan le kell zárni, és el kell tenni olyan helyre, ahol az állat nem férhet hozzá semmiképpen.

A nyári hónapokban jellemző a kertben található termékek (csontliszt, műtrágya, rovarölő szer, komposzt) lenyelésével, valamint a kerti növényekkel és gombákkal kapcsolatos mérgezések. Mint minden mérgezésnél, a korai felismerés és kezelés kulcsfontosságú a sikeres kimenetelhez.
Íme néhány alapvető információ, amelyekről tudnod kell.

A sós víz toxicitása
Bár valószínűleg nem szerepel a toxinok listájának élén, a sós víz veszélyes méreg lehet! Ha kutyád szeret a tengerparton játszani, légy óvatos! A kutyák lenyelhetik a tengervizet, és a túlzott fogyasztás súlyos sómérgezést okozhat. Kezdeti jelei a hányás, hasmenés, a sómérgezés gyorsan neurológiai tünetekké fajulhat, mint például a dölöngélő járás, görcsrohamok, progresszív depresszió és végső soron súlyos agyduzzanat. Legyen nálad mindig friss ivóvíz, és gyakran kínáld vele a kutyát a tengerparton.

Csigacsali
Különféle formában (pellet, granulátum, por és folyadék) kaphatók. A hatóanyag jellemzően metaldehid, amely minden fajra (különösen a kutyákra) mérgező. A lenyelést követő 1-2 órán belül nyálfolyás, nyugtalanság, hányás és koordinációs zavar tünetei jelentkeznek, amelyek aztán remegéssé, görcsrohamokká és súlyos hipertermiává alakulnak. Általában a prognózis kedvező, ha a kezelést gyorsan és agresszíven hajtják végre.

Vakondcsali
Cink-foszfidot, vagy brometalint tartalmaznak, egyik hatóanyagnak sincs ellenszere, és mindkettő gyorsan hat, életveszélyes tüneteket eredményezve. A cink-foszfidot gyakran mérgezett “földimogyoró” formában állítják elő, de megtalálható granulált vagy porított formában is. A mérgezéses tünetek gyorsan kifejlődnek: hányás, nyáladzás, hasi diszkomfort érzés, puffadás, depresszió, nehéz légzés, remegés és gyengeség.

Bolha- és kullancs elleni termékek
Mindig szánj időt a termék címkéjének elolvasására, mielőtt helyi bolha- és kullancskészítményeket alkalmaznád, különösen macskákra. Számos „spot on” termék található a piacon, amelyek csak kutyáknál használhatók. Noha biztonságosak, ha a csomagoláson található utasításoknak megfelelően használják, ezeknek a termékeknek a nem megfelelő használata macskákon betegségeket és halált okozhat. Konzultálj állatorvosoddal, mielőtt a bolha- és kullancskészítményt nagyon fiatal vagy idős, vemhes, szoptatós, illetve krónikus betegségben szenvedő állatokon alkalmaznád.

Gombák
Egyes gombák gyomorirritálóak, hallucinogének vagy hepatotoxikusak lehetnek. A mérgezéses tünetek a lenyelt gomba fajtájától, a gombában található specifikus toxintól és az állat saját fogékonyságától függenek. A korai klinikai tünetek közé tartozik a hányás, hasmenés, hasi fájdalom, ataxia, központi idegrendszeri depresszió, remegés és görcsrohamok, később máj- és vesekárosodás. A gombából próbáljunk mintát venni, felcímkézett (MÉRGEZŐ!) zacskóba helyezni, és a mintát hűtsük le a későbbi azonosítás érdekében.

Tűzijáték
A legtöbb állat megijed a tűzijátékok zajától, ezért biztonságos, csendes környezetben kell őket tartani tűzijáték idején. Egyesek azonban élvezik a zűrzavart, kergetik vagy megrághatják a tűzijátékot. A terméktől függően ez a mancsok, a száj, az arc és a gyomor- béltraktus megégését, vagy egyéb problémákat, például veseelégtelenséget okozhat.

Növények
A paradicsom, amit fogyasztunk nem mérgező, de a zöld részei igen, az érési folyamat kezdetén főként.
Az éretlen, zöld gyümölcsök lenyelése esetén a tünetek közé tartozik a gyomor-bélrendszeri irritáció, ataxia és gyengeség. A rebarbara levelei oxálsavat, kalcium-oxalátot és kálium-oxalátot tartalmaznak, szájüregi és gyomor-bélrendszeri irritációt okozhatnak (hányás és hasmenés). Az ünnepi dísznövényeket – mint például a mikulásvirág és a húsvéti liliom –, gyakran kiteszik a szabadba nyáron. A mikulásvirág szárának és levelének lenyelése enyhe gyomor-bélrendszeri irritációt és hányást okozhat. A húsvéti liliom minden részének lenyelése hányást, hasmenést, veseelégtelenségt okoz a macskákban, kezelés nélkül el is pusztulhat az állat. A tulipánhagymák, a gyöngyvirág, a leander, a korallvirág és az azálea tavaszi és nyári növények, amelyek elég nagy mennyiségben fogyasztva halálosak lehetnek az állatok számára.

Szőlő/mazsola
A kertekben termesztett szőlő komoly aggodalmakat okozhat, amikor a kutyák lenyelik. Bár a hatásmechanizmus jelenleg még nem tisztázott, a szőlő étvágytalanságot, hányást, hasmenést és potenciálisan súlyos akut veseelégtelenséget okozhat. A toxicitás nem feltétlenül dózisfüggő, már kis adag esetén is előfordulhatnak tünetek.

Rágcsálóirtó szerek
Számos különböző típusú rágcsálóirtó található a piacon, de a sztrichnint és cink-foszfidot tartalmazók a leghalálosabbak. Általában ezeket a termékeket a föld alá helyezték el, hogy elpusztítsák pl. a vakondokat, és a kertben ásó kutyák találják meg őket. Ezeknek a termékeknek a lenyelése életveszélyes!
Számos termék létezik patkányok és egerek elpusztítására. Általában az ilyen típusú szerek véralvadásgátlót tartalmaznak, és halálosak lehetnek, ha nem kezelik megfelelően. Szerencsére van ellenszer az antikoaguláns termékekre.

Permetezőszerek
A permetezőszerek ritkán okoznak gondot, ha a címkén található utasításoknak megfelelően alkalmazzák, és a háziállatokat távol tartják a kezelt felületektől, amíg az alkalmazott termék teljesen meg nem szárad. Azonban ha az állatok tömény terméket tartalmazó tartályokat rágnak meg, jelentősen megnő a potenciális toxicitás valószínűsége.

Kék-zöld algák vagy cianobaktériumok
A mérgező algák az édes, és az enyhén sós vizekben találhatók meg. Akkor válnak veszélyessé, amikor felhalmozódnak a víz felszínén. Az érintett víz “borsólevesnek” tűnhet, felületén vastag algaréteggel. A kék-zöld alga fajtól függően hepatoxinokat és/vagy neurotoxinokat tartalmazhat. Lenyelés után a tünetek a hányás, a hasmenés, levertség, gyengeség, sokk, icterus és potenciálisan napokon belüli halál. A neurotoxin fajok lenyelésekor észlelt klinikai tünetek akut módon jelentkeznek: remegés, letargia.

Kapcsolódó:

Erre figyelj a nyári hőségben!

A kutyák hőszabályozása korlátozottabb, mint az embereké, és könnyebben ki vannak téve a hőhatásoknak, főként a rövid orrú fajták (mopszok, bulldogok, boxerek). Ezért nagyon fontos gondoskodni a megfelelő hűtésükről és a hőstressz vagy hőguta megelőzéséről a forró időjárás esetén.

Mi a hőguta?

A hőguta súlyos és életveszélyes állapot, amely akkor alakul ki, ha a kutya testhőmérséklete drasztikusan emelkedik, és a hőleadás mechanizmusai nem képesek megfelelően működni. A kutyák nem izzadnak úgy, mint az emberek, a fő hőleadási módjuk a lihegés.

A hőguta tünetei

Gyors lihegés: A kutyák legfontosabb eszköze szervezetük lehűtésére a lihegés. A megszokott, nyugodt lihegés megváltozása, felgyorsulása, erősödése jelzi: valami nincs rendben! Ez alapján gyanakodhatsz a túlhevülésre, azonban nem szabad elfelejteni, hogy a túlzott lihegés más baj okozója is lehet!

A nyál sűrűsödése

Vörös nyelv és íny: Jól jelzi a dehidratáltságot, ha a kutya ínye, nyelve pirossá válik, adj neki azonnal vizet! A szín változása mellett a nyelv duzzadtsága is jelzi a bajt!

Hányás, hasmenés: akár véres hányás, hasmenés is lehet a tünetek között.

Szédelgés, koordinálatlan mozgás: Ha a kutya szédeleg, bizonytalanul, billegve jár, akkor nagy a valószínűsége, hogy hőgutát kapott. Gyorsan segítened kell rajta, nehogy elveszítse eszméletét, normalizálni kell a testhőmérsékletét!

Szapora szívverés

Tágra nyílt pupillák

Megemelkedett testhőmérséklet: A kutya testhőmérséklete 38-39°C. Hőguta esetén ez emelkedik: ha eléri a 41°C-ot, azonnali sürgős cselekvésre van szükség! Ezt a magas testhőmérsékletet már nem képes a szervezet kezelni, agykárosodás, szerv-leállás lehet a következménye.

Eszméletvesztés, kóma

Gyanú esetén a kutya haladéktalanul hűvös, árnyas helyre szállítandó. Meg kell kínálni vízzel, ám semmiképp sem jéghideggel. Egy törölköző segítségével érdemes benedvesíteni a száját, nyelvét, egy másikkal pedig teljes szőrzetét áttörölni. Ezek a lépések csak elsősegélynyújtásnak tudhatók be. Ha egy kutya hőgutát kap, sürgősségi állatorvosi ellátásra van szükség, mivel ez az állapot halálos lehet!

Mi a hőstressz?

A hőstressz egy enyhébb állapot, amely akkor jelentkezik, amikor a kutya teste túlmelegszik, de még nem érte el a hőguta súlyosságát. A hőstressz kevésbé súlyos, de továbbra is problémát okozhat, és ha nem kezelik, fokozódhat hőgutává.

A hőstressz tünetei:

 • fokozott lihegés,
 • nyálzás,
 • nyugtalanság,
 • nyűgösség,
 • csökkent étvágy,
 • letargia.

Ha észleled ezeket a tüneteket, azonnal vidd a kutyádat hűvösebb helyre, és biztosíts neki friss vizet!

Ha a tünetek nem enyhülnek, keresd fel az állatorvost!

Kapcsolódó:

Erre figyelj a nyári hőségben!

 A nyári hőségben nagyon fontos betartani néhány szabályt kedvenced egészsége (és sokszor az élete!) védelmében. Nem lehet elégszer elismételni, ha rutinos gazdi vagy, akkor is fusd át ezt a listát arról, mikre kell odafigyelni nagy hőség esetén!

🚰 Hidratálás: Biztosítsd, hogy mindig legyen friss, tiszta, hűvös víz kedvenced számára. Naponta többször ellenőrizd, hogy van-e elegendő víz a tálban, gondoskodj róla, hogy mindig legyen lehetősége inni. Akár több helyre is kihelyezhetsz itató tálat, ha esetleg felborítaná véletlenül.

🌲 ⛱ Árnyék: Legyen olyan hely a kertben vagy a lakásban, ahol a kedvenced árnyékban tud pihenni a forró napsütés elől. Ha kimentek sétálni, keress olyan útvonalakat, ahol van fák vagy épületek árnyéka.

🥎 Aktivitás: Kerüld a túlzott fizikai aktivitást a forró időszakokban!

🕔 Séta időzítése: Próbáld meg elkerülni a legforróbb napszakot, amikor a hőmérséklet a legmagasabb. Inkább korán reggel vagy késő délután, estefelé vidd ki sétálni a kutyát, amikor hűvösebb van. A vizes palack és a hordozható méretű tálka legyen a séták elengedhetetlen kelléke, mert a hőségben a kutya folyamatos folyadékpótlásra szorul. A szórakozóhelyeken kihelyezett itatótálakat jobb elkerülni, mert az fertőző betegségek forrása lehet.

🌡 Gyaloglás a forró aszfalton: A forró aszfalt égetheti a kutyák vagy macskák lábait. Próbáld megkerülni a forró felületeket!

🍧 Gondoskodj hűsítő játékokról: különösen, ha a kutyád egyébként is hajlamos a túlhevülésre – ez elsősorban a rövid orrú kutyákra, mopszokra, bulldogokra, boxerekre igaz.

🚗 Autóban: Soha ne hagyd a kutyát vagy macskát bezárva az autóban forró időben, még akkor sem, ha csak “gyorsan beugrasz” valahova. Az autó gyorsan felmelegedhet, és veszélyeztetheti az életét!

Hűtés: Biztosítsd a kedvenced számára lehetőséget a lehűlésre. Használhatsz hűtőmatracot, hűtött takarót vagy akár vizes törölközőt, amit a testükre helyezhetsz.

🐶 Szőrzet: Ha a kutyádnak hosszabb szőrzete van, fontold meg a nyári időszakban – ha a fajta jellege megengedi – a rövidre nyírását.

⚠ Figyeld az állapotát: Kövesd figyelemmel kedvenced viselkedését és általános állapotát a melegben. Ha kimerültnek tűnik, láthatóan rosszul érzi magát, keresd fel az állatorvost, mert lehet, hogy hőgutája van.

Kapcsolódó:

Hőguta, hőstressz kutyáknál

Egy gondos gazdi 👩‍🦰🧑‍ utazócsomagja 🧳 fontos, hogy tartalmazzon mindent, amire szükség lehet a kutya, cica biztonságához és kényelméhez az utazás során és az otthontól 🏠 való távollét alatt. Összeszedtünk néhány dolgot, melyeket érdemes beszerezni az állatpatikában, állatorvosnál és betenni a csomagba:

 

💧🥣 Friss ivóvíz és élelem: Alapvető, hogy friss ivóvíz mindig legyen kéznél, gyakran kínáld, nehogy kiszáradjon. Vigyél magaddal elegendő mennyiségű eledelt, fontos, hogy a megszokottból, hogy elkerüld a tápváltással járó esetleges hasmenést.

💊 Elsősegélycsomag: Állíts össze egy kis elsősegélycsomagot, melyben a kutya, cica gyógyszerei (ha vannak), kötszerek, fertőtlenítőszer, steril pólya, élősködők elleni szer, kullancskiszedő eszköz találhatók. Az állatorvossal beszéld meg, milyen és mennyi hasmenés, hányás elleni szert adhatsz szükség esetén, ezek is jó, ha vannak nálatok. Ha kedvenced rosszul tűri az utazást, kérhetsz biztonságos nyugtatót is, ez megakadályozza a hányást, illetve lecsillapítja az idegrendszerét. FONTOS❗️: Minden esetben kérd ki erről az állatorvos véleményét❗️
A szájkosártól sokan ódzkodnak, de pl. egy traumás, sérült állatnál, amikor be kell tenni az autóba, fontos szerepe lehet.
Az egészségügyi kiskönyve 📘 is legyen nálad, utazás előtt ellenőrizd, hogy minden oltása rendben van-e.

🐶 Póráz, nyakörv: Legyen nálad egy tartalék póráz és nyakörv, ha esetleg meghibásodik vagy elveszik az eredeti.

💤 Kényelem: Egy puha takaró vagy fekhely, amelyet elhelyezhetsz az autóban és a szálláshelyen.

🥎 🧸 Játékok és rágcsálnivalók: Az utazás során fontos, hogy az állat leköthesse magát. Vigyél magaddal néhány kedvenc játékot és rágcsálnivalót, hogy szórakoztathasd és lefoglalhasd őt az úton.

🧴🛁 Tisztálkodás: Legyenek kéznél a kutya tisztításához szükséges dolgok, például kutyasampon, törölköző, szőrtelenítő kefe.

🚾 💩 Higiéniai termékek: Gondoskodj a kutya higiéniai szükségleteiről, mint például szemeteszsák, kutyapiszok lapát, nedves törlőkendők.

🚗 ✈️ Kutyaútlevél és azonosító: Ha külföldre utazol, győződj meg arról, hogy a kutyaútlevél, valamint a mikrochip is megvan. Ha a célország Finnország, Írország, Málta, Észak-Írország vagy Norvégia, Echinococcus multilocularis galandféreg elleni kezelést is el kell végezni, mivel ezekben az országokban nem található meg ez a féregfajta. Információk: itt és itt

🛡 Biztosítás: Kevesen tudják, de az utasbiztosítás mellé kisállatbiztosítást is lehet kötni.

🏖 Csodás nyaralást kívánunk nektek és kiskedvenceiteknek!

Ha szeretnél nyulat kis kedvencnek, vagy Húsvétra élő nyuszit kaptál és meg is szeretnéd tartani úgy, hogy ő is jól érezze magát, de tájékozatlan vagy, összefoglaljuk, hogyan lehetsz felelős gazdija:

 

Honnan?

Első körben az örökbefogadást fontold meg, pl. az Első Nyúlmentő Alapítványnál.
A kereskedésből, vásárról származó állatok esetén nem mindig ismert a származás, az egészségi állapot, inkább tenyésztőtől vásároljunk. Figyeljünk rá, hogy ne túl korán elválasztott egyedet válasszunk.

 

Lakhely, eszközök

Egy nyúl esetén a minimális ketrecméret a 100×50 cm, de annál jobb, minél nagyobb a ketrec. Amiről még gondoskodni kell: önitató, vagy kerámia tálka friss ivóvíznek, műanyag vagy kerámia tál az etetéshez, szénatartó, hogy folyamatosan biztosíthassuk a szénát, mert ez a legfontosabb eledelük. Szükség lesz még alomtálra, ez lehet sarok toalett, vagy olyan, amilyet a cicák is használnak. Az alomtálba tegyünk pelletet (fa/szalma), vagy forgácsot. Fontos, hogy ne macskaalmot használjunk, főleg ne csomósodót.

 

Etetés

A legfontosabb a széna, ez mindig korlátlan mennyiségben legyen előttük télen-nyáron. Csak a széna tartalmazza azt a rostmennyiséget, ami a nyúl emésztését egészségessé teszi.
A levágott fű, a lomb, a nyesedék, a gyomok egy része, a sárgarépa levele is remek.
A friss és nedves fű felfúvódást is okozhat ha hirtelen kap nagy adagot, így ehhez csak fokozatosan szoktassuk hozzá.

Kis mennyiségben adhatunk neki zöldséget (pl. fehérrépa, zeller, spenót, édes paprika, kevés sárgarépa), és nagyjából kétszer 1 kisebb maroknyi JÓ MINŐSÉGŰ tápot. A táp rosttartalma legyen minimum 20 százalék, és NE tartalmazzon magvakat, mint a kukorica, szotyi, tökmag.

A pelletált tápok a fogaikat is optimálisabban koptatják, mint a szemesek és minden benne van, amire egy nyuszinak szüksége van. Rendkívül ajánlott a Trovet táp.

Gyümölcsöt csak kis mennyiségben adjunk, mert a magas cukortartalmuk miatt hizlalnak, illetve nagy mennyiségben a lédús takarmányok hasmenést okoznak.

 

Gondozás

Ellenőrizni kell időnként a karmokat, ha túlnőttek, le kell vágni azokat.
Oda kell figyelni a metszőfogakra, amelyek könnyen túlnőnek, ha az állat nem kap elég rágcsálnivalót, ilyenkor nyulakkal is foglalkozó állatorvos le tudja csiszolni.
Néha nem árt átkefélni a nyuszit, főleg vedléskor, illetve a hosszúszőrűeket gyakrabban.
A szőrcsomók könnyebb kiürülését segítendő léteznek táplálékkiegészítők, kérdezd ezekről az állatorvost, vagy az állatpatika szakembereit!

A nyulaknak is fontos a rendszeres védőoltás beadatása! Sok betegséget csak megelőzni lehet, gyógyítani nem.

 A téli időszakban a szabadban tartózkodó kutya fagyási veszélynek lehet kitéve. Fontos tudni, mit szabad és mit nem ilyen esetben, különben a meglévőnél is nagyobb kárt tehetsz kedvencedben.

A kutyák normál testhőmérséklete 37,8 és 39,4 Celsius fok közötti. Bár legtöbbjük megfelelő vastagságú kültakaróval rendelkezik ahhoz, hogy ez az érték ebben a tartományban maradjon, sajnálatos balesetek mindig előfordulhatnak.

A fagyási sérülés a szervezet védekező mechanizmusának működése miatt alakulhat ki. A test felszínén az erek összehúzódnak, egyre kevesebb vért engednek keringeni az adott területen, hogy az a belső szervek köré gyűljön, és melegen tartsa őket. Extrém esetben ezen testrészek vérellátása teljesen megszűnik és megindul a szövetelhalás.

❄️ Hogyan jelentkezik kutyáknál a fagyási sérülés?

A fagypont alatti hőmérséklet még a nagytestű ebek szervezetét is megviseli, ha túlságosan hosszú ideig kell elviselniük. Náluk leginkább a végtagok, az orr, a farok és a fülek érintettek. Vannak olyan egészségügyi problémák, melyek hajlamossá teszik a kutyát a fagyási sérülésre, ilyenek a keringési rendellenességekkel járó betegségek (diabétesz, szívproblémák), vagy a legyengült immunrendszer. A kölykök és az idős állatok is könnyebben esnek a hideg áldozatául.

A magasabb páratartalom, az erős szél és a kutyát ért nedvesség mértéke is erőteljesen befolyásolhatja a fagyás erősségét és sebességét.

❄️ A fagyási sérülés tünetei a kutyáknál

A fagyás okozta szövetkárosodások azért veszélyesek, mert nem biztos, hogy rögtön láthatók az elváltozások, főleg hosszú szőrű kutyákon. Előfordul, hogy csak napokkal később lesz feltűnő a fagyási sérülés, bár mivel fájdalmat okoz, az eb jelezni fogja, hogy valami nincs rendben.

Elszíneződött bőr: az állat bőre kékes-szürke, majd ahogy felmelegszik, vöröses színű lesz, és meg is duzzad. Ha már a szövetek elhaltak, sötétkék, majd fekete bőrfelszín lehet szembetűnő. A sötét orr kivilágosodik, apró jégkristályok szegélyezik az orrlyukat. Ha nem kezelik, az elhalt rész elkezd gennyesedni, kellemetlen szagú lesz, majd le is válhat.

Fájdalom, merevség: a bőr hideg, érzékeny, nem rugalmas, berepedezésre hajlamos. Az elfagyott farokrész érzéketlen. Egyes helyeken fekélyesedés és hólyagosodás is jelentkezhet.

❄️ A fagyási sérülés kezelése

❗️Amint lehet, mutasd meg állatorvosnak, hogy szakszerűen elláthassa a sérülést, és megakadályozza a szövődmények kialakulását! Addig is, íme néhány tipp:

☝️Nem szabad azonnal meleg vízzel, vagy hajszárítóval felmelegíteni az állat testét, mert ez sokkolhatja a szöveteket.

☝️Csak akkor kezdd meg az érintett testfelület felmelegítését, ha a hőmérsékletet tartani is tudod, mert az újrafagyás még inkább kárt tesz az egyszer már túlságosan kihűlt testrészben.

☝️Ne dörzsöld, masszírozd a sérülésgyanús testtájakat, ez tovább roncsolhatja a már károsodott bőrt! Felmelegített törölközőkbe burkolva melegítsd át a kutyust! Langyos vizet folyathatsz az érintett bőrfelületekre, amennyiben az eb már szobahőmérsékleten tartózkodik. Meleg vizes ruhába is tekerheted a fagyott területet.

☝️Soha ne alkalmazz embereknek való fájdalomcsillapítót, mert ez komoly mérgezéshez vezethet!

Így előzd meg a fagyást kutyádnál:

Ha előre tudod, hogy az eb hosszasan tartózkodik majd a fagyban, öltöztesd fel!

Egy jó téli kutyacipő és egy meleg kabát mindig jól jön az extrém hidegben.

A Petlegio rendelőiben természetesen rendelkezésetekre állunk!
 
Egy mikrochippel rendelkező, megfelelően és pontos adatokkal regisztrált kutya a megtalálást követően rövid időn belül visszajuttatható a gazdájához!
 
A megtalálók legtöbbször először az állatorvosokhoz fordulnak, ők azonnal látják a tulajdonos adatait a rendszerben a chip szám alapján.
 
A Fővárosi Közterületfelügyelet Ebrendészeti Telepén (Illatos út), vagy más gyepmesteri telepeken, menhelyeken is van ma már mindenhol chipleolvasó és megfelelő regisztráció esetén gyorsan hazakerülhet kedvencünk.
 
A legtöbb MOL benzinkúton és kutyakozmetikában is jó eséllyel tudnak chipet olvasni. Vidéki településeken a mezőőrök és az önkormányzat is segít a talált állatok hazajuttatásában, elhelyezésében.
 
A PETVETDATA regisztrációjának köszönhetően kutyánk külföldön is biztonságban van.
 
A Petlegio rendelőiben természetesen rendelkezésetekre állunk!
 
A 41/2010. (II. 26.) Korm. rendelet értelmében kötelező minden 4 hónapnál idősebb eb transzponderrel való megjelölése. Ez a rendelkezés arra hivatott, hogy az esetlegesen elcsatangoló állat azonosítását megkönnyítse.
 
A Magyar Állatorvosi Kamara létrehozta az egységes és országos internetes chipnyilvántartást (www.petvetdata.hu), mely kapcsolatban áll az európai chipkereső rendszerrel is. Itt regisztrálják a chip beültetésekor az állatot, majd a rendszert használva lehet lekérni az adatokat. Ez egy korszerű, könnyen behelyezhető, csupán egy rizsszem méretű eszköz, biztonságos, őrzi az adatokat és minden állatorvosnál van leolvasó készülék.
Fontos megjegyezni, hogy önmagában az oltási könyv nem bizonyít tulajdonjogot.
 
Rendkívül fontos, hogy a tulajdonosok figyeljenek arra, hogy élő telefonszám szerepeljen a nyilvántartásban, mert így egyetlen hívással kapcsolatba lehet lépni a gazdival.
 
Mi mindenre jó a mikrochip?
🔹 az állat azonosítására
🔹 az elveszett állat hazajuttatásához
🔹 külföldi utazáshoz
 
A fentieken kívül, bejegyzett tenyésztő kizárólag transzponderrel ellátott állatot bocsát eladásra.
A kedvenceink külföldre való utaztatása is mikrochiphez kötött! Az Európai Uniós kisállat útlevélről részletes tájékoztatót olvashattok a www.petpassport.hu honlapon.
 
Az egyedi azonosításon túl kutyánk biztonsága is múlhat a chipen. Amellett, hogy törvény írja elő a beültetését, életet is menthet! Gondoljunk a szilveszteri petárdázáskor megrémült, elmenekülő kutyákra. Elképzelni is félelmetes, mit élhet át egy elkóborolt állat. Félelem, éhezés, szomjazás, fagyoskodás, menhelyen, gyepmesteri telepen töltött idő, betegségek, sérülések – mindezt nagy eséllyel elkerülhetjük, ha a kötelező transzponder beültetésén túl az elérhetőségeinket is naprakészen tartjuk.
 
A Petlegio rendelőiben természetesen rendelkezésetekre állunk mind a beültetés, mind pedig a leolvasás tekintetében. Keressetek minket, jelentkezzetek be!
Page 1 of 41 2 3 4

Petlegio | Trovet Hungary Kft. © .